Objavljeno u Nacionalu br. 723, 2009-09-22

Autor: Eduard Šoštarić

Rješenje HZMO-a: Sabo vodi Vukovar unatoč nesposobnosti za rad

HZMO je 2007. donio rješenje prema kojem je vukovarski gradonačelnik 100-postotni invalid Domovinskog rata i općenito nesposoban za rad; Sabo tvrdi da se radi o krivotvorini i podmetanjima HDZ-a, koja traju od predizborne kampanje

BIVŠI LOGORAŠ srbijanskih zatvora Željko Sabo bio je najveće
iznenađenje lokalnih izboraBIVŠI LOGORAŠ srbijanskih zatvora Željko Sabo bio je najveće iznenađenje lokalnih izboraPrema rješenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 23. travnja 2007. u koje Nacional ima uvid, gradonačelnik Vukovara, esdepeovac Željko Sabo, 100-postotni je invalid Domovinskog rata i općenito je nesposoban za rad. U njemu među ostalim piše: "Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata Sabo Željko, rođ. 21. 04. 1954., korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, priznate zbog uzroka (100%) nastalog kao neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, prevodi se to pravo, počevši od 1. siječnja 2005., na novu svotu invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad u svoti od 4878,25 kn mjesečno.

Od 1. siječnja 2007. invalidska mirovina iznosi 7175,85 kn mjesečno". Sabo je nedavno izjavio kako je zamrznuo svoju invalidsku mirovinu dok bude obnašao dužnost gradonačelnika Vukovara. Vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu pitali smo za vjerodostojnost tog rješenja, na što nam je rekao kako to nije točno, jer je on 50-postotni invalid i da još uvijek ima obje ruke i obje noge, pa tako i ne može biti 100-postotni invalid. Sabo nam je rekao da se radi o klasičnim HDZ-ovim podmetanjima koja su krenula još tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore.

Nakon izjave vukovarskog gradonačelnika možda je konačno došlo vrijeme da se u razrješenje ove situacije uključe i neka druga tijela državne uprave. Ako se radi o podmetanjima ili krivotvorenju dokumenata, i policija bi morala krenuti u akciju da otkrije autora dokumenta. U slučaju da HZMO potvrdi navode iz dokumentacije da Sabo ima opću nesposobnost za rad, rješenje o njegovoj sudbini na mjestu vukovarskog gradonačelnika morat će se pronaći u Ministarstvu uprave.

Željko Sabo bio je najveće iznenađenje nedavnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, jer je nakon dugogodišnje vladavine HDZ-a na mjestu gradonačelnika u Vukovaru prvi put ove godine pobijedio esdepeovac. Odmah nakon pobjede izjavio je: "Pod istom zastavom, zastavom Vukovara, želim ujediniti sve Vukovarce u borbi za naš grad. U pobjedi treba držati glavu dolje, a u porazu glavu gore i biti ponizan pred građanima. Pobijedila je želja građana da sruše političku opciju koja je Vukovarom vladala 12 godina." Gostovao je i u emisiji "Nedjeljom u 2" i ostao zapamćen po izjavi kako su koalicije kao grupni seks i da služe kako bi sakrile nečiji neuspjeh. Naveo je kako je to jedan od razloga zbog kojih je od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića osobno tražio da se samostalno kandidira na lokalnim izborima.
Željko Sabo je vukovarski branitelj s Trpinjske ceste. Nakon pada grada našao se u zarobljeništvu u logoru u Begejcima i zatvoru u Nišu, odakle je krajem siječnja 1992. razmijenjen. Nakon reintegracije Podunavlja početkom 1998.,vratio se u Vukovar i svoju razrušenu kuću. Prije rata bio je u Borovu direktor Elektropogona. Nakon rata zbog trauma iz logora patio je od nesanice. U Osijeku je završio teologiju, jer nije mogao spavati pa se posvetio čitanju.

Vezane vijesti

Sabo: Vukovar grad mira i tolerancije

Sabo: Vukovar grad mira i tolerancije

Izaslanstvo Istarske županije predvođeno županom Ivanom Jakovčićem posjetilo je danas Vukovarsko-srijemsku županiju, a u odvojene posjete primili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika