22.09.2009. / 01:21

Autor: Mislav Šimatović

Marinac i Horvat priznali: Krediti SMS-u završavali u Fimi

Bivši čelnik Podravke Darko Marinac i predjednik uprave Fime Milan Horvat u sinoćnjem su "Otvorenom" rekli da je SMS bio samo paravan preko kojeg se Podravkin novac prebacivao na račun Fime, a sve u funkciji obrane koprivničke kompanije od navodnog neprijateljskog preuzimanja

Darko MarinacDarko MarinacBivši čelnik Podravke Darko Marinac i predsjednik uprave varaždinske financijske grupacije Fime Milan Horvat u sinoćnjoj su emisiji HTV-a "Otvoreno", koju je vodila Hloverka Novak Srzić, dali dio odgovora na problematiku koja je proteklih desetak dana zaokupljala javnost i istražne organe - gdje je završio novac koji je Podravka u obliku zajmova davala splitskoj prehrambenoj tvrtki SMS.

Štoviše, Marinac i Horvat su priznali da je SMS bio samo paravan preko kojeg se Podravkin novac prebacivao na račun Fime, a sve u funkciji obrane koprivničke kompanije od navodnog neprijateljskog preuzimanja. Tako je jedna od najvećih financijskih afera, u strogo kontroliranom okruženju nacionalne televizije i pod stručnim moderiranjem urednice informativnog programa, prikazana kao sušta obrana nacionalnih interesa pred naletom agresivnih stranaca.

U tom kontekstu, Milan Horvat je iznio svoju verziju misteriozne operacije "spice", koja je prema prijašnjim tumačenjima pojedinih medija imala za cilj preuzimanje kontrolnog paketa Podravkinih dionica od strane visokog menadžmenta te kompanije i to Podravkinim novcem.

Priča, kako ju je ispričao Hloverki Novak Srzić, otprilike ide ovako: Tijekom 2006. godine jedna norveška tvrtka počela je na burzi kupovati dionice Podravke. U jednom su trenutku bili blizu iznosa koji im omogućava da krenu u preuzimanje najpoznatije hrvatske prehrambene kompanije. Obratili su se upravi Podravke i nekim krupnijim vlasnicima, pretpostavlja se predstavnicima vlasti. Tadašnja uprava Podravke, na čelu s Marincem, procijenila je da se radi o neprijateljskom preuzimanju.

Kako bi osujetili plan Norvežana, čelnici Podravke obratili su se varaždinskoj Fimi, koja se između ostalog bavi financijskim konzaltingom. Čelnik te tvrtke Milan Horvat, prema vlastitom kazivanju, osmislio je plan prema kojem će Fima preuzeti 25 posto dionica Podravke i to uz pismenu suglasnost uprave Podravke i uz opciju da menadžment i zaposlenici, po svojevrsnoj verziji ESOP-a (radničkog dioničarstva) u određenom trenutku otkupe te dionice. Posao tada ukupno vrijedan oko 200 milijuna kuna.

Najprije su kod grupe domaćih banaka podigli sindicirani kredit i od tvrtke Franck otkupili 10 posto Podravkinih dionica. Kako se radilo o dugoročno neodrživom aranžmanu, Fima je počela pregovarati s međunarodnim financijskim institucijama ne bi li pronašla povoljniji kredit za financiranje navodnog plana obrane Podravke. Dogovorili su se s Merrill Lynchom, koji je dionice Podravke uzeo kao kolateral, uz uvjet da Fima osnuje tvrtku u EU, na koju će dionice biti prenesene. U Fimi su se odlučili za Maltu, kako kaže Horvat, zbog boljih poreznih uvjeta i na preporuku ljudi iz Merrill Lyncha. Tako je Fimina tvrtka na Malti postala vlasnikom 10 posto dionica Podravke, koje su prema ugovoru o kreditu bile založene kod iste banke.

Međutim, problem je nastao kad je tržište kapitala počelo oscilirati uslijed globalne financijske krize. Kako se radilo o margin kreditu kod kojeg korisnik mora nadoplaćivati razliku ako cijena založenih dionica počne padati, Fima se našla u problemima.

I tada su krenule famozne transakcije iz Podravke prema SMS-u, čiji su obrisi izašli u javnost u obliku kredita vrijednog 65 milijuna kuna. Naime, Podravka je prema ranije sklopljenom aranžmanu s Fimom u trenutku kad je cijena dionice Podravke na burzi počela padati, toj istoj Fimi počela dostavljati vlastiti novac posredstvom splitskog SMS-a. Kako doznaje Večernji list, ukupno je na Fiminu računu završilo između 150 i 250 milijuna kuna Podravkina novca. Onih famoznih 65 milijuna kuna kredita navodno je bila svojevrsna nagrada vlasniku SMS-a Srđanu Mladiniću što je pristao da njegova tvrtka odigra ulogu prijelaznog računa.

Prema Horvatovu priznanju, SMS je odabran kao paravan kako bi se izbjegao negativan publicitet. Činjenica da se novac iz Podravke direktno transferira na računa Fime, smatra Horvat, ne bi izgledala dobro.

Riječ je, kako tvrde Horvat i Marinac, o sasvim legitimnom i legalnom poslu. Štoviše, sav novac koji je Podravka plasirala u obliku zajma vratio se na njen račun, kažu.

Ipak, nakon polusatnog ekspozea bivšeg čelnika Podravke i njegova poslovnog partnera, ostalo je nekoliko nepoznanica, koje će vjerojatno odgonetnuti stručnjaci za gospodarski kriminal. Zašto je čitava priča bila obavijena velom tajne, ako se samo radilo o obrani nacionalne kompanije od stranog preuzimanja? Ako je novac vraćen Podravci, kao što tvrde Marinac i Horvat, čemu halabuka oko povrata kredita, ovrhe, preuzimanja brenda SMS... Postavlja se sasvim logično pitanje za čiji su račun uprava Podravke i Fima obavljale opisani posao i tko je i prema kojim kriterijima odabrao baš Fimu Milana Horvata da operacionalizira taj plan? Kakva je i u kojoj mjeri u čitavoj priči bila uloga politike?

U konačnici, zašto su protagonisti afere dosad tvrdili da nitko osim Darka Marinca nije pojma imao o kreditu koji je Podravka plasirala SMS-u?

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika