22.09.2009. / 12:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Kosor smijenila Mravka i cijelu Upravu HEP-a, Begović novi direktor

Objava o smjeni Mravka i njegovih suradnika biti će objavljena danas u 13 sati, na sjednici Vlade. Smjena je dogovorena na najužem kolegiju Vlade. Mravak je o tome doznao preko telefona, dok je bio na ručku s Upravom HEP-a

Damir Polančec i Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade (Foto: Daniel Kasap)Damir Polančec i Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade (Foto: Daniel Kasap)Nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka u središnjici HDZ-a, Jadranka Kosor smijenila je jutros cijelu Upravu HEP-a, predvođenu dosadašnjim čelnikom Ivanom Mravkom. Prema prvim informacijama do kojih je nacional.hr došao, Mravka će zamijeniti Leo Begović, dosadašnji državni tajnik za energetiku u Ministarstvu gospodarstva.

Dosadašnji članovi Uprave bili su Nikola Rukavina, Stjepan Tvrdinić, Željko Kljaković Gašpić, Ivan Mravak, Darko Dvornik i Željko Tomašić. Njihovu sudbinu za sada neće dijeliti nitko od ministara iz Kosoričina kabineta, pošto je odlučeno da u izvršnoj vlasti za sada promjena neće biti.

Podsjetimo, iako se još sinoć pretpostavljalo da Mravak odlazi sa ove pozicije, to je nakon sinoćnje Sjednice HDZ-a demantirala sama premijerka, ustvrdivši kako će se o tome odlučivati tijekom današnjeg dana, najkasnije srijede. Objava o smjeni Mravka i njegovih suradnika biti će objavljena danas u 13 sati, na sjednici Vlade. Prema izvorima bliskim hrvatskoj Vladi, Mravak je jutros oko 10 sati bio na razgovoru s Jadrankom Kosor u Vladi.

Njegova smjena dolazi nekoliko dana nakon što je protiv njega i četvero suradnika pokrenut kazneni postupak zbog zloporaba ovlasti i položaja. Tereti ga se da je u HEP-u zaposlio HDZ-ovog 'vojnika' Radu Buljubašića, koji je zapravo radio u vladajućoj stranci.

S druge pak strane, HRT je jučer objavio dokumente prema kojima je Mravak omogućio direktoru direkcije za ekonomske poslove Anti Matijeviću otkup HEP-ova stana uz popust od pola milijuna kuna. To navodno nije izdvojeni slučaj, već je takvih 'poslova' bilo na desetke, pa bi na kraju moglo ispasti da je HEP preko prodavanja stanova podobnim kadrovim uz znatne popuste izgubio milijune kuna.

Što se pak tiče promjena u samoj Vladi, već je nekoliko dana u javnosti bila aktualna priča o odlasku potpredsjednika Damira Polančeca, najutjecajnijeg čovjeka u Podravci: koprivničkoj tvrtki koju, slično kao i HEP, u posljednje vrijeme pogađaju brojni skandali zbog poslovanja. Kosor je takve navode opovrgnula, tvrdeći kako je Polančecova pozicija sigurna.

Štoviše, ona je u svojoj posljednjoj izjavi nastojala dati do znanja kako u HDZ-u i Vladi uopće ni ne razmišljaju o Polančecovoj smjeni. "Njegova je sudbina da radi teške poslove, da treba privatizirati brodogradnju, njegova je sudbina da je predsjednik NO-a Ine i mora riješiti dugove te tvrtke, što ide dobrim smjerom. Njegova je sudbina danas bila da razgovara s radnicima Salonita. Sudbina mu je i da završi novi Zakon o radu. On dobro radi svoje poslove i čeka ga budućnost", kazala je, među ostalim, Jadranka Kosor.

Novi čelnik HEP-a

Leo Begović rođen je 1970. godine u Dubrovniku. Od 1998. do 2001. godine radio je kao stručni suradnik – savjetnik predsjednika Županijske komore HGK u Čakovcu. Od 2001. do 2005. godine radio je kao predsjednik Županijske komore HGK Čakovec. U 2005. godini Vlada RH imenovala ga je pomoćnikom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Bio je član Vijeća za europske integracije HGK od 1999. do 2004. godine. Do siječnja ove godine, bio je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Đuro Đaković Holding.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 22.09.09. 14:14

Naravno da je Polančec siguran, netko ga dobro čuva. Da padne jedan, padali bi i ostali, jer cijela ova Vlada i nije za drugo nego da pokupi svoje krpice i ode na (dulji) odmor!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika