23.09.2009. / 17:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakaradno podmazivanje: Mravak i društvo nemaju pravo na otpremninu

Dok je pitanje treba li nagraditi direktore koji su prema svemu sudeći oštetili tvrtku za najmanje milijardu kuna neumjesno s moralnog aspekta, odluka da se uprava otpusti bez otpremnina možda ima pravnu osnovu

Činjenica da će nakon prijevremenog odlaska bivši članovi Uprave HEP-a ipak biti nagrađeni s oko 4 milijuna kuna iz džepova poreznih obveznika, u najmanju ruku govori o nemoralnom potezu te tvrtke i pojedinaca iz Nadzornog odbora koji su to omogućili.

Iako je tolika otpremnina u slučaju prijevremene smjene Ivana Mravka i drugih članova Uprave dogovorena u Nadzornom odboru davno prije razotkrivanja brojnih afera, to ne umanjuje nakaradnost činjenice da se čovjeka koji je službeno pod istragom zbog kriminala u HEP-u na kraju izdašno financijski podmazuje. Štoviše, Nadzorni je odbor znao za sve što se događa unutar HEP-a, te je unatoč tomu tijekom proteklih nekoliko mjeseci odobravao posebne financijske izdatke i pripadajuće bonuse za Upravu.

Da je tomu tako, potvrđuje i podatak kako su članovi Nadzornog odbora donijeli odluku da se Upravnom odboru povećaju plaće i bonusi: u prvih sedam mjeseci 2009. oni su ukupno dobili 803.000 kuna. Ovakva velikodušnost Nadzornog odbora, kojom su de facto pokazali da podržavaju dvojbenu poslovnu politiku srušene Uprave, posebno je zanimljiva, jer su u tome tijelu bili neposredno alarmirani zbog brojnih propusta i dvojbenih poteza Uprave. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Jadranko Berlengi bio je jedan od pojedinaca koji su više puta ove godine svoje kolege upozoravali na brojne nepravilnosti.

Naime, sredinom lipnja Nadzorni odbor prihvatio je prijedlog ugovora o radu s predsjednikom i članovima Uprave HEP-a. Berlengi, koji je godinama bio šef pravne službe HEP-a, odbio je glasati za takav prijedlog, te ga je u izdvojenom mišljenju proglasio nezakonitim i nemoralnim, s obzirom na to da prilikom raspravljanja o toj odluci članovi Nadzornog odbora pred sobom nisu imali nikakve dokumente. Drugim riječima, kad se amenovao prijedlog na sjednici Nadzornog odbora, pojedini članovi nisu uopće znali što piše u ugovorima s Mravkom i ostalim članovima Uprave.

Dok je pitanje treba li nagraditi direktore koji su prema svemu sudeći oštetili tvrtku za najmanje milijardu kuna neumjesno s moralnog aspekta, odluka da se uprava otpusti bez otpremnina možda ima pravnu osnovu pa kad bi se država potrudila možda bi sudskim putem na ovom primjeru mogla ponešto i uštedjeti.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 24.09.09. 02:23

ali zato je sef NO HEP-a sada predsjednik uprave! zivjeli u hrvatskoj!!!


registracija
4/9/09

kondor, 24.09.09. 10:56

Ja bih dao otpremninu samo Kilu da bidan ima za put na MARS


registracija
27/7/09

verina, 24.09.09. 14:48

A tko će odgovarati za ogroman gubitak u poslovanju HEP-a? Možda Jadranka Kosor? Ili bi na red trebalo pozvati smijenjenu upravu? Umjesto toga, bit će debelo nagrađeni, ipak su oni odradili zadatak svoje partije!


registracija
19/9/09

gezakrudy, 24.09.09. 17:50

ovo ce se vjerojatno izgubiti u moru raznih komentara, teza i teorija konspiracije, no informirat cu vas:

HDZ je na trenutno na vlasti jer je novac, doslovno u torbama, uoci zadnjih izbora nosen iz DALEKOVODA HDZ-u (Sanader je tu impliciran, kao i ostatak vrhuske HDZ-a).

HDZ za uzvrat, nakon jedva dobivenih izbora (bilo je panike u Dalekovodu da je Milanovic dobio, trcali su uspuhani teskasi hodnicima i psovali), od HDZ-a, preko HEP-a - dobica nerealno napuhane ugovore koji ukljucuju i trafostanice uz autocestu Zagreb Split o kojima se relativno nedavno pisalo.

Mravak je smijenjen, ali prijeti da ce otkriti cijelu shemu, pa se vrh HDZ kadra zauzima da ga se ne smijeni; pokusajem da spase njega u biti pokusavaju spasiti sebe.

Sve skupa toliko je prozirno da je uvrijeda inteligenciji da mediji jos nisu poslozili taj mozaik. Naravno, kada se mozaik i poslozi - ne postoji sudstvo koje bi diglo optuznice, niti funkcioniraju mehanizmi radi kojih bi politicki establishment mario za javno mnijenje. Tako ce i ovo nestati s obzora interesa prosjecnog hrvatskog gradjanina za nekoliko dana. Puk ce brujati o nekoj novoj aferi.

.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika