24.09.2009. / 08:37

Autor: Ozren Podnar

Petice po cijenu zdravlja: Obrazovani roditelji previše očekuju od kćeri?

Liječnici smatraju da je to posljedica većeg pritiska koje obrazovani roditelji stavljaju na svoje kćeri. Taj pritisak ranjivim djevojkama izaziva stres, koji može rezultirati anksioznošću i depresijom, a posljedično i poremećajima prehrane.

Djevojke pod stresom obole od anoreksijeDjevojke pod stresom obole od anoreksijeDjevojke iz obrazovanih obitelji u većoj su opasnosti od poremećaja prehrane i to osobito ako su i same uspješne u školi, poručili su istraživači u Švedskoj.

Proučivši 13.000 žena rođenih u Švedskoj između 1952. i 1989. utvrdili su da je ranjivost na poremećaje prehrane u žena tim veća što su roditelji ili djedovi bili obrazovaniji. Kod kćeri rođenih u najobrazovanijim obiteljima, zabilježena je najviša stopa hospitalizacija zbog anoreksije ili nekog drugog poremećaja prehrane.

Također, stopa je hospitalizacija rasla usporedno s ocjenama koje su djevojke dobivale u školi. Iako velika većina proučenih žena nikad nije imala registrirani poremećaj prehrane, istraživanje pokazuje povezanost između tih poremećaja i obrazovanja starijih članova obitelji.

Liječnici smatraju da je to posljedica većeg pritiska koje obrazovani roditelji stavljaju na svoje kćeri. Taj pritisak ranjivim djevojkama izaziva stres, koji može rezultirati anksioznošću i depresijom, a posljedično i poremećajima prehrane.

Druga je mogućnost da takve žene imaju veću ambiciju da uspiju u svemu, pa i da imaju vitku liniju, što također navodi na anoreksiju ili bulimiju.

Sveukupno, djevojke čiji su roditelji išli na fakultet imale su dvostruko veći rizik od dijagnosticiranja poremećaja prehrane u usporedbi s djevojkama roditelja koji su imali samo osnovnu školu. Osobito je visok rizik pronađen kod djevojaka čije su bake po majčinoj strani imale fakultetsko obrazovanje.

One su šest puta češće obolijevale nego djevojke čije bake nisu išle dalje od osnovne škole. Uz to, djevojke s najboljim ocjenama u dobi od 15 godina imale su dvostruko veći rizik od hospitalizacije zbog poremećaja prehrane od djevojaka s najslabijim ocjenama.

Nije poznato kako prolaze dečki čiji su roditelji obrazovaniji.

Vezane vijesti

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 24.09.09. 10:09

Primjer perfidnog manipuliranja stanovnistvom i useljenicima, kakav je razradila Svedska, te kontrolu svojih gradjana nema niti jedna zemlja svijeta. Sve zapocinje skolstvom gdje u vrticima prvo uce djecu broj policije, gdje treba da prijave roditelje.Onda ih uce da ih nitko ne smije tjerati da ucei to se odnosi na roditelje, sa 16 godina savjetuju im da se odmore od tog ucenjai da ne ovise o roditeljima nego da uzmu kredit koji ce vracati kad se zaposle (naravno uz ogromnu kamatu), da bi pri upisima na fakultete visoko podigli ljestvice, koje malo tko moze preskociti ako ga obrazovani roditelji nisu necemu naucili ( skola svakako ne),zatim studentima daju kredite, koje rjetko ko moze vratiti, kad diplomiraju dobiju automobil na kredit, zatim stan na kredit i eto ti gotovog roba.
Oni koji ne diplomiraju imaju posao kod "Todorica","Keruma",Rajica i slicnih, koji su u ovoj zemlji nastali prije dvjestotinjak godina i koji imaju novca za skolovanje svoje djece, na Bussines skolama u kojima nista ne nauce, ali nije ni potrebno. Vazna je titula, a robove smo stvorili. Pa prema tome razmislimo . Dali je bolje umrijeti od anoreksije zbog ucenja ili zbog iskoristavanja i robovanja. Na kraju to se provodi i u svijetloj nam L ijepoj nasoj zna se po cijem receptu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika