26.09.2009. / 15:16

Autor: Borivoje Dokler

Maserati GranCabrio: Prvi 'trozubi' kabriolet četverosjed

Prestižni talijanski proizvođač automobila kompletirao svoju proizvodnu liniju pa sada uz modele Quattroporte i Granturismo, odnosno sedan i coupe, ima i kabrioletski model GranCabrio

Maserati je svoj prvi četverosjed bez krova predstavio na Sajmu u FrankfurtuMaserati je svoj prvi četverosjed bez krova predstavio na Sajmu u FrankfurtuGranCabrio, prvi kabriolet četverosjed u povijesti Maseratija, ovih je dana premijerno predstavljen na tradicionalnom Sajmu automobila u Frankfurtu. Njime je prestižni talijanski proizvođač automobila kompletirao svoju proizvodnu liniju pa sada uz modele Quattroporte i Granturismo, odnosno sedan i coupe, ima i kabrioletski model GranCabrio.

Sportske performanse za neponovljiv užitak vožnje


Novi kabriolet punokrvni je Maserati u svakom smislu - nepogrešiv Pininfarinin dizajn, raskošan interijer, unikatni ručno rađeni detalji te vrhunske sportske performanse za neponovljiv užitak vožnje. Model GranCabrio je nastao u dizajnerskom studio Pinifarine i nastvlja dugu Maseratijevu tradiciju proizvodnje kabrioleta GranCabrio je nastao u dizajnerskom studio Pinifarine i nastvlja dugu Maseratijevu tradiciju proizvodnje kabrioleta GranCabrio nastavlja dugu Maseratijevu tradiciju proizvodnje kabrioleta te su u njega utkana iskustva iz modela A6G Frua Spyder iz 1956., 3500 GT Vignale Spydera iz 1960., Mistral i Ghibli Spydera iz 1964. i 1968. te posljednjeg Spydera iz 2001. Ipak, GranCabriom je Maserati napravio veliki korak naprijed jer je to prvi kabriolet četverosjed napravljen u Viale Ciro Menotti vornici u Modeni.

Moćni V8 motor snake 440 KS do stotke treba 5,4 sekunde

GranCabrio pokreće moćni 4.7-litarski V8 motor snage 440 konjskih snaga koje razvija pri 7000 o/min, a maksimalni okretni moment iznosi mu 490 Nm pri 4750 0/min. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,4 sekunde a Novi kabriolet izgleda jednako privlačno i s podignutim platnenim krovomNovi kabriolet izgleda jednako privlačno i s podignutim platnenim krovom400 metara prelazi za 13,2 sekunde (izlazna brzina 178 km/h). Maksimalna brzina koju postiže GranCabrio je 283 km/h. Za prijenos snage zadužen je 6-stupanjski ZF automatski mjenjač s hidrauličnim konverterom okretnog momenta koji omogućuje tečno mjenjanje brzina i pri najekstremnijim opterećenjima. Mjenjač ima četiri različita moda rada a ima i mogućnost automatske prilagodbe stilu vožnje i uvjetima na cesti. U manualnom modu vozač stupnjeve brzine može mijenjati pomoću ručkica na volanu ili putem središnje postavljenog mjenjača.

Skyhook ovjes za maksimalnu stabilnost

Unatoč platnenom krovu GranCabrio teži 1887 kilograma, od čega se, pri podignutom krovu, 49 posto nalazi na prednjem a 51 posto mase na stražnjoj osovini. Sa spuštenim krovom omjer je Unutrašnjost je opremljena najkvalitetnijim materijalima i jamči visoki stupanj komforaUnutrašnjost je opremljena najkvalitetnijim materijalima i jamči visoki stupanj komforaraspoređen mrvicu slabije, 48/52 posto u korist stražnjeg dijela. Novi Maseratijev kabriolet ima elektronički kontrolirani Skyhook ovjes koji osigurava automatsku prilagodbu uvjetima na cesti i stilu vožnje, čime je postignuta maksimalna stabilnost vozila uz najveći mogući stupanj komfora. Posebni senzori bilježe svaki pokret kotača i karoserije te šalju podatke u središnju jedinicu koja omogućuje brzo podešavanje amortizera uvjetima na cesti. Osim ABS-om i EBD-om, GranCabrio je opremljen i posebno razvijenim Maseratijevim programom stabilnosti (MSP) koji ionako odlično držanje ceste čini još sigurnijim i lakšim. Posebnom sportskom dojmu znatno pridonose i 20-inčni aluminijski naplatci s prepoznatljivim Maseratijevim dizajnom.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika