26.09.2009. / 15:21

Autor: Borivoje Dokler

Ferarri 458 Italia: Najmanji Ferarri sa Schumacherovim potpisom

Nasljednik modela F430 osim novog dizajna dobio je i novi 4,5-litreni atmosferski V8 motor snage 562 KS, a u cijelom projektu stvaranja novog modela aktivno je sudjelovao i bivši višestruki svjetski prvak Formule 1 Michael Schumacher

Na premijeri u Frankfurtu bio je i višestruki prvak u Formuli 1 Michael SchumacherNa premijeri u Frankfurtu bio je i višestruki prvak u Formuli 1 Michael SchumacherPrestižni talijanski proizvođač sportskih automobila Ferrari na ovogodišnjem Frankfurtskom salonu automobila predstavio je svoj novi model 458 Italia. Riječ je o nasljedniku modela F430, koji je, kako ističu u Ferrariju, potpuno nov automobil u svakom pogledu; dizajnerskom, aerodinamičnom, te u pogledu voznih svojstava i motorizacije. Dizajn automobila potpisuje studio Pininfarina, koji je kompaktnim i skladnim linijama najavio novi smjer u oblikovanju Ferrarijevih modela.

U cijeli projekt stvaranja modela 458 od početka je uključen i Michael Schumacher

Inženjeri iz Maranella pri razvoju novog modela koristili su bogato iskustvo i tehnologiju iz Formule 1 a u Kompaktne i skladne linije automobila, koje potpisuje studio Pininfarina,najavile su novi smjer u oblikovanju Ferarrijevih vozila Kompaktne i skladne linije automobila, koje potpisuje studio Pininfarina,najavile su novi smjer u oblikovanju Ferarrijevih vozila cijelom projektu od početka je aktivno sudjelovao i Michael Schumacher. Višestruki svjetski prvak Formule 1 svojim savjetima i prijedlozima umnogočemu je pomagao inženjerima da vožnju u novom modelu Ferrarija učine što većim užitkom. Najveći pomak naprijed, u odnosu na model F430, je novi 4,5-litreni atmosferski V8 benzinski motor koji je ujedno i prvi Ferrarijev motor s direktnim ubrizgavanjem goriva postavljen središnje.

Novi motor od 562 konjske snage za bolje performanse

Na oblikovanje unutrašnjosti i smještaj instrumenata značajno je utjecao Michael Schumacher  Na oblikovanje unutrašnjosti i smještaj instrumenata značajno je utjecao Michael Schumacher U odnosu na svog 4,3-litrenog prethodnika, novi motor razvija veću snagu uz istovremeno smanjenje potrošnje, a time i štetnih plinova. Maksimalnu snagu od od 562 konjskih snaga postiže pri 9000 o/min, dok maksimalni okretni moment iznosi 540 Nm pri 6000 o/min., s time da je gotovo 80 posto istog dostupno već od 3250 o/min. Od 0 do 100 km/h 458 Italia ubrzava za manje od 3,4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi mu oko 325 km/h. Silna snaga motora prenosi se na stražnje kotače preko mjenjača sa dvostrukom spojkom i sedam brzina, koji osigurava izuzetno brze i glatke izmjene čak i pri punom gasu. Osim mehanike, značajne promjene napravaljene su i u smanjenju mase automobila. Tako 458 Italia teži svega 1380 kilograma, od čega se 42 posto nalazi na prednjem, a 58 posto mase nad stražnjom osovinom.

Primjena elektronski kontroliranog diferencijala E-Diff i F1-Trac kontrole trakcije

Odlična vozna svojstva i zadovoljavajući komfor osigurava i novo podvozje; sprijeda je ovjes s dvostrukim U 458 Italiju prvi je put u povijesti Ferarija motor s direktnim ubrizgavanjem goriva postavljen središnje U 458 Italiju prvi je put u povijesti Ferarija motor s direktnim ubrizgavanjem goriva postavljen središnje poprečnim remenima, dok je straga multilink osovina. Ljubitelji brze vožnje bit će oduševljeni i primjenom elektronski kontroliranog diferencijala E-Diff i F1-Trac kontrole trakcije, kojom je u odnosu na prethodnika ostvaren napredak od čak 32 posto prilikom uzdužnog ubrzanja pri izlaženju iz zavoja. Za brzo i sigurno zaustavljanje zadužene su Brembo kočnice koje uz pomoć nove generacije ABS-a, 458 Italiju pri brzini od 100 km/h zaustavljaju za samo 32,5 metara. U Ferrariju su veliku brigu vodili i o ekologiji, tako da motor ostvaruje emisiju ugljičnog dioksida od 320 g/km, uz prosječnu potrošnju od 13,7 litara na 100 kilometara.

VIDEO

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika