27.09.2009. / 13:09

Autor: Deutsche Welle

Dan D u Njemačkoj: Hoće li kancelarka Merkel 'preživjeti' izbore?

Jutros su otvorena birališta za parlamentarne izbore u Njemačkoj. Kandidati su vrbovali glasače do posljednje minute. Predsjednik Köhler pozvao građane da izađu na birališta u što većem broju.

Foto: ReutersFoto: ReutersIako su demokršćani u Njemačkoj dugo uvjerljivo vodili, dva tjedna prije izbora druga najjača stranka, socijeldemokratska, zabilježila je porast popularnosti. Stoga se danas i sutra očekuje uzbudljiv dan, piše Deutsche Welle. Očekuje se pobjeda kancelarke Merkel, ali tko će s kime na kraju koalirati i tko će postati ministar vanjskih poslova? To mjesto je gotovo sigurno rezervirano za novog koalicijskog partnera. Stranke su se borile za glasače do zadnjeg trenutka.

Dan uoči izbora za novi saziv Bundestaga, parlamentarne stranke održale su zaključne predizborne skupove te su svoje poklonike pozvali na predizbornu kampanju do posljednje minute.

„Isplati se još danas do kasnih večernjih sati popričati s prijeteljima i susjedima",rekla je aktualna kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel svojim poklonicima na posljednjem predizbornom skupu u Berlinu ukazujući na to da „svaki glas ima težinu". Ona se još jednom jasno opredijelila za koaliciju s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i prekid dosadašnje tzv. velike koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD).

„Stabilnost u ovoj zemlji jamči jedino koalicija demokršćana i liberala", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima skupa te je dodadala da si Njemačka „ne može priuštiti eksperimente" te je stoga glas za Uniju CDU/CSU i FDP „jedino ispravno rješenje".

"Utrka je neizvjesna"

Merkeličin protukandidat i predstavnik SPD-a Frank-Walter Steinmeier je na završnom skupu u Dresdenu sljedbenike svoje stranke pozvao na borbu do posljednjeg trenutka i ukazao na pad popularnosti protivničkog tabora i minimalnu prednost tzv. građansake opcije demokršćana i liberala.

„Utrka je neodlučena, Unija CDU/CSU se urušava kao kula od karata", rekao je Steinmeier. Ministar vanjskih poslova i trenutni vicekancelar ukazao je na porast popularnosti SPD-a nakon TV dvoboja između njega i Angele Merkel prije tri tjedna.

Glavni kandidat FDP-a Guido Westerwelle ukazao je tijekom završnog predizbornog skupa liberala u Kölnu na to da na nedjeljnim izborima „mora pobijediti" demokršćansko-liberalna koalicija jer je to „jedina opcija koja garantira boljitak srednjeg staleža". „Mi ne želimo podjelu društva na lijeve i desne jer je društvo snažno samo ako je i srednji stalež snažan", rekao je Westerwelle.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja uoči izbora pokazuju tijesnu prednost za demokršćansko-liberalnu koaliciju koja je međutim u posljednjih nekoliko tjedana u padu pa je tako i konačni ishod neizvjestan. Prema rezultatima istraživanja instituta Forsa za TV postaju RTL i tjednik Stern od petka, Unija CDU/CSU bi osvojila 33 posto glasova što je za 2 posto manje nego početkom tjedna. FDP se „popravio" za jedan posto te sad uživa podršku 14 posto birača. Time bi demokršćansko-liberalna koalicija osvojila isti broj glasova kao i tri stranke lijevog spektra SPD, Ljevica i Zeleni pa tako niti jedna opcija ne bi imala većinu. U slučaju takvog ishoda mnogi računaju s nastavkom vlade velike koalicije što je kancelarka Merkel, međutim, u nekoliko navrata odbacila.

Demokršćansko-liberalna koalicija mogla bi usprkos tijesnom ishodu osvojiti vlast i to zahvaljujući tzv. dodatnim mandatima koje jedna stranka ovoji ako u izbornoj jedinici osvoji velik broj prvih glasova, kojima se biraju direktni mandati i drugih, kojima se biraju same stranke. Sastavljanje vlade u tom slučaju moglo bi biti upitno jer je Ustavni sud prošle godine ovu stavku izbornog zakona proglasio „ustavno problematičnom" te zakonodavcu naložio da do kraja 2010. promijeni izborni zakon. Angela Merkel je unatoč tomu najavila da će sastaviti vladu i s „dodatnim" mandatima.

Procjenjuje se da bi odaziv birča mogao biti još slabiji nego prije četiri godina kada je iznosio 77,7 posto. Stoga je predsjednik Njemačke Horst Köhler apelirao na građane da izađu na birališta u što većem broju „jer je jedino tako zajamčena volja naroda". Na izlazak na birališta pozvale su u dvije najveće njemačke crkve, rimokatolička i protestantska.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika