28.09.2009. / 08:57

Autor: Deutsche Welle

Pobjeda Angele Merkel je početak kraja njezine kancelarske karijere

Angela Merkel je ostvarila svoj cilj - ona će moći formirati vladu s Liberalnom strankom, idealnim partnerom Kršćansko-demokratske unije. Ishod izbora može zahvaliti prvenstveno katastrofalnom rezultatu socijaldemokrata. Komentar:

Glavni urednik Deutsche Wellea Marc Koch komentira ishod njemačkih izbora: Foto: DWGlavni urednik Deutsche Wellea Marc Koch komentira ishod njemačkih izbora: Foto: DWUpravo zbog toga je Angela Merkel kancelarka na "ograničeno" vrijeme. Pobjeda na parlamentarnim izborima je zapravo početak kraja njezine kancelarske karijere. Njezina stranka CDU (Kršćansko-demokratska unija) neće joj tako lako oprostiti jedan od najlošijih izbornih rezultata od utemeljenja Savezne Republike. Kancelarka će vladati još dvije-tri godine, i onda će se morati povući.

Za sve buduće komplikacije gospođa Merkel je kriva više-manje sama! Ona, jedna od najsocijalnijih političarki CDU-a, već se uoči izbora odlučila koalirati s liberalima (FDP). Sada ju polako počinju proganjati duhovi iz ne tako davne prošlosti. FDP-ovci su zabilježili senzacionalan rezultat - najbolji u poslijeratnoj povijesti SR Njemačke. Tu će pobjedu liberali itekako masno naplatiti, i uz pomoć Kršćansko-demokratske unije konačno realizirati svoje najvažnije predizborno obećanje: reformu poreznog sustava i snižavanje poreznih stopa.

Liberali "pogodili" što zanima birače

Iako uoči izbora nije bilo jasno kako će to u praksi provesti, FDP je s jednostavnim predizbornim (kriznim) receptom ("Dolje porezne stope!") pogodio jednu od najvažnijih tema koje zanimaju obične ljude. I ponudio rješenje, koje se može, ali ne mora prihvatiti.

Za razliku od liberala, velike stranke (CDU i SPD) i njihovi kandidati (Merkel i Steinmeier) vodili su predizbornu kampanju prepunu praznih slogana i mlakih obećanja. To je bilo previše i Nijemcima, koji čeznu za stabilnošću i sigurnošću. Oni ne vole svađe. Pogotovo ne u politici. Ali trunku perspektive, mrvicu orijentacije i osjećaj za stvarnost - to oni zahtijevaju! A upravo to im tzv. "velika" koalicija CDU/CSU-a i SPD-a u protekle četiri godine nije ni približno ponudila. Umjesto toga vodila se politika "najmanjeg mogućeg zajedničkog nazivnika".

Njemačka vapi za promjenama

Foto: ReutersFoto: ReutersUspjeh manjih stranaka na izborima pokazuje da Njemačka vapi za promjenama. To je šansa za odlučujuće promjene. A da je došlo vrijeme za promjene pokazuje i nevjerojatni neuspjeh socijaldemokrata. Stranačka baza erodira, socijaldemokracija u današnjem obliku mora se zapitati je li njezino vrijeme već prošlo? SPD mora razmisliti i o odnosu prema Ljevici. Za Steinmeiera i SPD je ovaj poraz dobra prilika za razmisle o novom društvenom uređenju. Katastrofalni poraz je s toga gledišta čak i dobar za socijaldemokrate. Oni više ne snose odgovornost za stanje u zemlji, mogu se reorganizirati, programski obnoviti - i ne moraju se baviti problemima pred kojima se nalazi Njemačka. Tim problemima će se baviti Angela Merkel i njezina koalicija.

A ima li ta koalicija doista uvjerljiv recept za izlazak iz krize i rješavanje problema? Tijekom predizborne kampanje eventualna rješenja nisu predstavljena. Vrijeme "velike" koalicije je prošlo, Angela Merkel se više ne može skrivati. Ne samo za gospođu Merkel ishod ovih izbora bi mogao biti - početak kraja.

Marc Koch, glavni urednik Deutsche Wellea

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika