28.09.2009. / 10:45

Autor: Ozren Podnar

Neobično: Kontracepcijom protiv klimatskih promjena?

Vjerski i nacionalistički vođe širom svijeta pozivaju svoje narode na rađanje što više djece, jer vođama je uvijek milo imati što više podanika da bi imali od koga ubirati poreze i koga slati u ratove, a i iz same megalomanije. No, znanstvenici sve dramatičnije upozoravaju da planet Zemlja ne posjeduje izvore hrane, vode i energije za nabujalu ljudsku populaciju

Izbjegavanje kontracepcije dovodi do 76 milijuna neželjenih trudnoća godišnjeIzbjegavanje kontracepcije dovodi do 76 milijuna neželjenih trudnoća godišnjeBritanski medicinski časopis Lancet prošlog je tjedna pozvao sve zemlje i ustanove koje imaju utjecaja da omoguće pristup kontracepciji ženama koje je traže, a koje ne mogu do nje doći.

Prema istraživanju Lanceta, preko 200 milijuna žena u svijetu nema pristup željenim kontracepcijskim sredstvima, što dovodi do 76 milijuna neželjenih trudnoća godišnje.

Kada bi im kontracepcija bila dostupna, usporio bi se rast čovječanstva i tako olakšao pritisak na okoliš, tvrde stručnjaci, napominjući da postoji povezanost između klimatskih promjena i porasta svjetske populacije.

U zemljama gdje nema teškoća u pristupu kontracepciji prosječan broj rođene djece po obitelji značajno opada unutar jedne generacije. Tkogod pomisli da je poziv na ograničenje nataliteta grubo zadiranje u privatnost žena ili parova, neka ima na umu prognoze znanstvenika da će za tri godine na planetu živjeti sedam milijardi ljudi, a do 2050. fantastičnih 2050. Većina od 2,3 milijarde "dodatnih" ljudi, povrh onih 6,7 koji sada nastanjuju Zemlju, rodit će se u nerazvijenim državama u kojima već sada nedostaje hrane, vode i energenata.

Jedno je britansko istraživanje utvrdilo da je planiranje obitelji pet puta jeftinije od uobičajenih tehnologija za borbu protiv klimatskih promjena, a svakih 7 dolara potrošenih na temeljno planiranje obitelji (dakle i primjenu kontracepcije) smanjilo bi ukupnu emisiju ugljičnog dioksida za 1,1 tonu!

I nisu samo kontraceptivi u pitanju: stručnjaci za klimatska pitanja preporučili su i smanjenje udjela mesa u prehrani, preciznije, smanjenje uzgajanja životinja radi dobivanja mesnih proizvoda, jer bi i time popustio pritisak na Zemljine resurse.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika