28.09.2009. / 13:24

Autor: Hina

MMF spasio od bankrota 15 gospodarstava u nastajanju

Među 'spašenim' gospodarstvima su i Island, BiH te Srbija

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-KahnProgrami pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomogli su posrnulim 15 gospodarstvima u nastajanju da izbjegnu najgore u aktualnoj globalnoj financijskoj krizi, zaključci su interne studije MMF-a o navedenoj skupini zemalja.

U izvješću objavljenom u nedjelju na MMF-ovim internetskim stranicama pod naslovom "Pregled najnovijih kriznih programa" kao glavni čimbenici koji su MMF-u omogućili pružanje poboljšane potpore navedenim zemljama navodi se mješavina povećanih sredstava, fleksibilnijih mjera i preciznije fokusiranih uvjeta za dobivanje pomoći.

"Ova nam studija govori da su uz MMF-ovu pomoć mnogi od ozbiljnijih poremećaja karakteristični za ranije krize zasad izbjegnuti ili znatno smanjeni", kazao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

On je upozorio na i dalje prisutne ozbiljne izazove, ponajprije po pitanju obnove održivog gospodarskog rasta i porasta zaposlenosti, ukazujući ipak na ohrabrujuće znakove stabilizacije.

U studiji MMF-a stoga se upozorava da teški izazovi predstoje s obzirom da globalno gospodarstvo prolazi proces stabilizacije nakon najteže recesije od Drugog svjetskog rata. Izazovi uključuju pravovremeno povlačenje mjera fiskalnih i monetarnih poticaja i poboljšanje stanja bilanci u bankama.

Uobičajeni ekonomski i financijski učinci ranijih kriza zasad su uglavnom izbjegnuti u Armeniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Kostarici, El Salvadoru, Gruziji, Gvatemali, Mađarskoj, Islandu, Latviji, Mongoliji, Pakistanu, Rumunjskoj, Srbiji i Ukrajini, zaključci su analize ekonomista MMF-a objavljene u sklopu interne studije "Pregled najnovijih kriznih programa".

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika