28.09.2009. / 13:38

Autor: Hina

Raiffeisen International najavio blaže uvjete za odobravanje kredita u nekoliko zemalja

"Ubrzo nakon propasti Lehman Brothersa postrožili smo uvjete kreditiranja, a sada ih ponovno ublažavamo u svim zemljama u kojima uočavamo približavanje zaokreta", kazao je Gruell

Martin Gruell (Reuters)Martin Gruell (Reuters)Austrijski Raiffeisen International, drugi najveći zajmodavac na području Nove Europe, odlučio je ponovno ublažiti uvjete kreditiranja u određenim zemljama u regiji, budući da im se gospodarstva i valute stabiliziraju.

Stroge mjere kreditiranja uvedene nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers sada su ublažene u nekim od 17 zemalja u kojima austrijska bankovna grupa ima ogranke, izjavio je glavni financijski dužnosnik banke Martin Gruell uoči početka samita za ulaganja u srednju Europu koji organizira Reuters.

Regionalni rast kredita, kako je istaknuo, vratit će se dvoznamenkastim stopama ali neće dosegnuti prijašnje najviše razine, što dijelom pripisuje strožim uvjetima financiranja i pooštrenim zahtjevima u vezi visine kapitala.

"Ubrzo nakon propasti Lehman Brothersa postrožili smo uvjete kreditiranja, a sada ih ponovno ublažavamo u svim zemljama u kojima uočavamo približavanje zaokreta", kazao je Gruell u jednom intervjuu u prošli petak.

Od zemalja glede kojih je sada optimističniji Gruell je izdvojio Češku, Poljsku, Slovačku i poglavito Sloveniju. Mađarska i Ukrajina i dalje imaju najsumornije izglede, dodao je.

Za snažan rast gospodarskih aktivnosti u gospodarstvima na potezu od Baltika do Crnog mora jako je važno da zapadnoeuropske banke poput austrijskih Raiffeisen i Erste Group Bank, odnosno talijanskog UniCredita, ponovno pokrenu kreditne tokove.

Gruell je ipak upozorio da okruženje za banke još uvijek uvelike karakterizira rast loših zajmova, koji će se nastaviti i tijekom iduće godine, iako će se gospodarski rast već prije obnoviti u većini zemalja.

Udio loših zajmova u Raiffeisenu do lipnja je udvostručen u odnosu na kraj prošle godine, na 6,8 posto u odnosu na cjelokupnu knjigu zajmova, i to najvećim dijelom u Ukrajini, Rusiji i na Balkanu.

"Situacija u pogledu loših zajmova se nedvojbeno stabilizira, no prerano je za ocjenu da je sve riješeno", kazao je Gruell. "Vrhunac po pitanju toga očekujemo u 2010. a značajniji oporavak dobiti u bankovnom sektoru u godini kasnije", poručio je.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika