28.09.2009. / 13:46

Autor: Hina

Zeleno svjetlo slovenskog parlamentarnog odbora za deblokadu Hrvatske

Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese

Odbor za poslove Europske unije slovenskog parlamenta u ponedjeljak je bez ijednog glasa protiv prihvatio da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom, koja se održava u petak, otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala.

Potvrdio je to nakon zatvorene sjednice tog odbora zastupnik Pahorovih socijalnih demokrata (SD) Matijaž Frangeš, koji je vodio sjednicu.

Frangeš je istaknuo da ni jedan od članova odbora nije glasovao protiv, ali da će Slovenija uz otvaranje i zatvaranje poglavlja donijeti i jednostrane izjave kojima će u hrvatskom pristupnom procesu zaštititi svoje interese.

Po njegovim riječima, prva slovenska jednostrana izjava odnosit će se na sporazum slovenskog premijera i hrvatske premijerke o deblokadi pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici. U njoj će se dati slovensko tumačenje tog sporazuma te tumačenje pisma koje je švedsko predsjedništvo EU-a uputilo Sloveniji u vezi s pismom hrvatske premijerke Jadranke Kosor. To će biti, kako je objasnio, jednostrana izjava općenite naravi o tome kako Slovenija gleda na postignut dogovor.

Isto tako, Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese. Riječ je, kako je objasnio, o sadržajnim primjedbama na poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, poglavlje o poljoprivredi i poglavlje o razvoju europskih mreža.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika