28.09.2009. / 16:15

Autor: Hina

Britanija razmišlja o uvođenju zakonske obveze smanjenja proračunskog manjka

Potrošnja će morati biti skresana radi smanjenja proračunskog manjka i svođenja državnih financija na čvršće osnove, upozorava Darling

Alistair Darling (Reuters)Alistair Darling (Reuters)Velika Britanija uvest će zakonsku obvezu smanjenja godišnjeg manjka u proračunu kako bi obvezala buduće vlade na smanjenje razine državnog duga, najavio je u ponedjeljak britanski ministar financija Alistair Darling.

Darling je također obećao da će u sljedećih nekoliko tjedana biti usvojen zakon kojim će se dokinuti "bezobzirna kultura" isplate prekomjernih bonusa dužnosnicima u financijskim institucijama.

Visoka cijena najgore recesije u posljednjih više desetljeća potaknula je snažan rast zaduživanja britanske vlade i očekuje se da će ove godine proračunski manjak premašiti 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To će pogoditi vrijednost funte i dovesti u opasnost britanski kreditni rejting 'AAA'.

Darling se također zauzima za nastavak primjene poticajnih mjera dokle god održiv oporavak ne bude zajamčen. Potvrdio je nadalje svoje projekcije proračuna u sklopu kojih se oporavak očekuje krajem ove odnosno početkom iduće godine.

Nakon toga, kako je istaknuo, potrošnja će morati biti skresana radi smanjenja proračunskog manjka i svođenja državnih financija na čvršće osnove.

"To je razlog zbog kojeg ćemo predstaviti prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti koji bi vladama nalagao da smanjuju proračunske manjkove na godišnjoj razini, osiguravajući da državni dug ostane održiv na srednji rok", poručio je još britanski ministar sudionicima godišnje konferencije njegove laburističke stranke u Brightonu.

Vezane vijesti

Ni brutalna sječa prava nije na razini apetita MMF-a

Ni brutalna sječa prava nije na razini apetita MMF-a

Grčka neće realizirati proračunski manjak koji su zacrtali EU i MMF, po brojkama koje je u nedjelju objavilo grčko ministarstvo fiancija nakon što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika