28.09.2009. / 17:44

Autor: Hina

Mesić: Objavljivanje afera zaustavljao je netko u sustavu

Zbog brojnih afera u javnim poduzećima, a u kojima sjede ministri i drugi državni dužnosnici, problem treba "sustavno riješiti", naglasio je Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićHrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da se moglo očekivati da će na vidjelo izaći razne afere zbog njihovog velikog broja, te ocijenio da je njihovo objavljivanje u javnosti zaustavljao "netko u sustavu", ali da mu je teško reći "s koje strane".

"Moglo se naslutiti da će afere doći na svjetlo dana zbog toga što ni jedna do sada nije do kraja završena i kako su se akumulirale i naslagale svakako je bilo za pretpostaviti da će na vidjelo izaći puno toga", rekao je Mesić u radijskoj emisiji "S predsjednikom uz kavu". Složio se s ocjenom da je "netko do sada zaustavljao objavljivanje" - "i to netko u sustavu".

"Inače kako bi bilo moguće da se tako dugo produžuju afere 'Brodosplit' i 'kamioni'. Očito da je bilo pritisaka, ali mi je teško reći s koje strane", rekao je Predsjednik i dodao da sustav "relativno dobro funkcionira, ali da "postoje bočne veze" zbog kojih se dogodi da "nešto zašteka" u policiji, sudstvu, USKOK-u.

Govoreći o Podravci, Mesić je rekao kako radi li se o nezakonitom poslu moraju utvrditi nadležne institucije, a na upit postoji li odgovornost ministra Damira Polančeca odgovorio je kako mu je o tome teško govoriti, ali da je očito da su u njegovim rukama koncentrirani mnogobrojni poslovi, kako strateški, tako i poslovi vezani uz pojedine tvrtke. "Sve je to pod jednim ministrom, a njegove su mogućnosti ograničene, jer ne može on kontrolirati toliko stvari i još k tome davati odgovore na strateška pitanja vezana uz gospodarstvo", rekao je.

Zbog brojnih afera u javnim poduzećima, a u kojima sjede ministri i drugi državni dužnosnici, problem treba "sustavno riješiti", naglasio je. Založio se za reviziju svih nadzornih odbora kako bi se vidjelo tko u njima sjedi i spriječilo da u njima budu "činovnici koji ne znaju ništa o radu institucija u kojima sjede, a upravo zato što se biraju podobni, a ne stručni. I to treba jednom za svagda riješiti", naglasio je.

Mesić je rekao kako nije vidio ugovor o prodaji Ine, niti mu je itko rekao pod kojim je uvjetima prodana Mol-u. "Pitao sam tadašnjeg predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića, a on mi je rekao da ga također nitko nije ništa pitao, niti je vidio ugovor", dodao je. Nije mu jasno kako je moguće da nitko ne zna uvjete takvog ugovora, a radi se o "najvećoj hrvatskoj tvrtki i nacionalnom bogatstvu". "Ne znam ni koliko je dobiveno prodajom Ine i kuda su ta sredstva otišla, a to hrvatski narod, javnost ima pravo znati. A i ova Vlada, vlada gospođe Kosor", dodao je.

Izrazio je zadovoljstvo radom premijerke Kosor na vanjskopolitičkom planu, ali upozorio da se po pitanju gospodarstva "nismo previše pomaknuli". Drži da će premijerka "vjerojatno morati poduzeti određene mjere" vezano uz rekonstrukciju Vlade. "U kojoj mjeri je očekivati izmjenu sadašnje slike vlade pitanje je, ali je sigurno da je sadašnja vlada preglomazna. Ne samo vlada, već i sve ono što uz vladu ide", ustvrdio je i kao primjer naveo brojne vladine agencije "za koje ne znate čime se bave" kao i stotine državnih tajnika.

Mesić smatra da uvođenje poreza, koje javnost doživljava kao harač, "nije najpravedniji" način prikupljanja novca. "Zato ga je trebalo izbjeći i sredstava tražiti na drugi način", smatra Predsjednik i upozorava da se istovremeno "izbjegava oporezivanje kapitalne dobiti i velike imovine, velikog nasljedstva".

Govoreći o izjavi biskupa Štambuka da budući predsjednik treba biti katolik, Predsjednik je rekao kako misli da je ta izjava "sasvim deplasirana".

"Uvažavao bih je da onda ako bi katoličku crkvu plaćali samo katolici", rekao je Mesić i dodao kako je izjava "možda i dobra" kako bi se, kaže, vidjelo u kojem vremenu živimo - da se vidi da nismo svi u 21. stoljeću". Ponovio je pritom kako se zalaže za to da se iz javnih objekata uklone vjerski simboli. "Stvar je, što se tiče Ustava, čista, međutim, netko očito zamagljuje i uporno želi uključiti Katoličku crkvu u izbore", ustvrdio je.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika