29.09.2009. / 09:08

Autor: Hina

Zelaya se mobitelom obratio Općoj skupštini UN-a

"Hondurasom je zavladao fašizam. Vlada guši prava građana", rekao je Zelaya i pozvao UN da pomogne u "ukidanju državnog udara"

Svrgnuti honduraški predsjednik Manuel ZelayaSvrgnuti honduraški predsjednik Manuel ZelayaZbačeni, ali još uvijek međunarodno priznati honduraški predsjednik Manuel Zelaya, koji se nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi okruženom honduraškim vojnicima, nije mogao doći na sjednicu Opće skupštine UN-a, ali se nazočnima uspio obratiti mobitelom.

Njegova ministrica vanjskih poslova Patricia Rodas stala je za govornicu Opće skupštine, upalila mobitel i prislonila ga na mikrofon. S druge strane bio je Zelaya.

"Hondurasom je zavladao fašizam. Vlada guši prava građana", rekao je Zelaya i pozvao UN da pomogne u "ukidanju državnog udara".

Honduraška vojska zatvorila je u ponedjeljak radijsku i televizijsku postaju Globo i Cholusat Sur sklone svrgnutom predsjedniku Manuelu Zelayi, koje su smatrane posljednjim uporištem otpora režimu, nakon što je prethodno ukazom ograničila slobodu izražavanja u zemlji.

Demokratski izabrani predsjednik Zelaya svrgnut je u državnom udaru 28. lipnja pošto je, kako ga optužuju pučisti, navodno želio izmijeniti ustav kako bi mogao produžiti svoj predsjednički mandat. Prošli se tjedan uspio kriomice vratiti u zemlju i utočište pronašao u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi. Brazil je priopćio da će u njemu moći ostati koliko god je potrebno, unatoč pritiscima pučističke vlasti koja želi da ga Brazil prestane štititi.

Međunarodna zajednica zahtijeva Zelayin povratak na vlast.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 29.09.09. 09:44

americki pijun je popusio..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika