29.09.2009. / 10:50

Autor: Ozren Podnar

Bizarno istraživanje: Ako javni prijevoz kasni treba li čekati ili ići pješke?

Koristite javni gradski prijevoz, ali autobusa ili tramvaja nema na vidiku? Koja je reakcija povoljnija, čekanje dok ne dođe, ili kretanje pješice? Odgovor su dali znanstvenici. Čak tri matematičara s Harvardskog sveučilišta i Kalifornijskog zavoda za tehnologiju mozgala su oko ovog epohalnog problema i dala odgovor koji sigurno neće zadovoljiti svakoga

Čekati svoj tramvaj ili ići pješkeČekati svoj tramvaj ili ići pješkeJunaci koji su na papir stavili svoje proračune su Robert Wyatt Sinnott, Scott Kominers i Justin Chen, a zaključak su objavili u stručnom radu pod nazivom "Hodanje ili pješačenje: lijeni matematičar pobjeđuje."

Prema složenoj matematičkoj jednadžbi, koja uključuje udaljenost do cilja, broj stanica i brzinu prijevoznog sredstva, proizlazi da do cilja brže dolaze oni koji čekaju svoj bus, tramvaj, trolejbus ili čime se već voze.
Druga najbrža opcija je kretanje pješice odmah čim uočite da vašeg prijevoznog sredstva nema na vidiku.


Najgore je, međutim, prvo neko vrijeme čekati, a onda krenuti pješke. Ako ste se od početka opredijelili za čekanje, čekajte do kraja, poručuju matematičari.

Za potrebe ovog istraživanja nije uzeta u obzir varijanta uzimanja taksija, jer si nju mnogi korisnici javnog prijevoza ne mogu priuštiti.

Skraćeno objašnjenje kaže da se gotovo nikad ne isplati krenuti pješke i potom ući u vozilo na idućoj stanici, jer je to gubitak energije, a osim toga često se događa da vozilo projuri pored vas dok vi hodate od jedne stanice do druge. Vrijeme provedeno u čekanju plus vrijeme za koje će javno vozilo prevaliti put do cilja (kad se jednom pojavi, dakako) najčešće je manje od vremena potrebnog za hodanje od ishodišne točke do cilja.

Ipak, napomenuli su matematičari, ako je vaše odredište relativno blizu, tada se u odsustvu prijevoznog sredstva isplati hodati, umjesto čekati.

Istraživanje se bavilo samo brzinom dolaska na cilj, a ne i zdravim životnim navikama: ako je vrijeme lijepo, a vama se ne žuri previše, hodanje prema cilju je dobra odluka, čak i ako tramvaj ili bus projuri pored vas između stanica!

Vezane vijesti

Povraća mi se od toliko posla

Povraća mi se od toliko posla

"Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim svo to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati" -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika