29.09.2009. / 12:52

Autor: Nacionalova redakcija

Konačni raspad: Domena .yu sutra službeno odlazi u povijest

Domena .yu napravljena je 1989. godine za Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. S njenim nestankom i početkom ratova domenu je zadržala Slovenija, prva država koja se osamostalila, te je 1994. poklonila onome što se smatralo ostatkom zajednice

Odzvonilo je domeni .yu. Od sutrašnjeg dana web stranice s domenom koje su se koristile na području Srbije i Crne Gore više neće biti dostupne na Internetu, prenio je BBC. Odluka je to internetske korporacije za dodjelu imena i brojeva (ICANN), donesena još 2006. godine.

Od tada su sve internetske stranice bile primorane promijeniti domenu, ovisno o državi u kojoj su nastale. Domena za Srbiju je .rs, a za Crnu Goru .me. Pretpostavka je da u tim zemljama postoji još oko 4 tisuće stranica koje nisu učinile tražene promjene, pa im je produžen rok da se prebace na spomeute domene.

Domena .yu napravljena je 1989. godine za Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. S njenim nestankom i početkom ratova domenu je zadržala Slovenija, prva država koja se osamostalila, te je 1994. poklonila onome što se smatralo ostatkom zajednice. Nakon toga domena se nalazila u registrima Univerziteta u Beogradu.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika