29.09.2009. / 13:47

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Neuspjela sjednica GSV-a: Sindikati odgodili raspravu o izmjenama Zakona o radu

Za sindikate su i dalje sporna pitanja preraspodjele radnog vremena i broja ugovora o radu na određeno vrijeme, a boje se da bi ih Vlada i poslodavci u tome mogli nadglasati

Sindikati i Vlada su trebali raspravljati o Zakonu o raduSindikati i Vlada su trebali raspravljati o Zakonu o raduGospodarsko-socijalno vijeće (GSV) odgodilo je danas na zahtjev sindikata raspravu o izmjenama Zakona o Radu (ZOR) za iduću sjednicu, izvijestio je novinare nakon neuspjele sjednice GSV-a predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Sindikalni predstavnik izvijestio nas je da se nisu uspjeli pripremiti za izmjene ZOR-a te zatražio odgodu, što pak nisu htjeli prihvatiti poslodavci, rekao je Begović dodavši kako će se u vezi ZOR-a ipak morati sazvati nova sjednica.

"Tražili smo odgodu jer nismo htjeli da u nadglasavanju prođu izmjene ZOR-a koje nismo spremni prihvatiti", izjavio je Hini nakon sjednice predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, koji trenutno predsjeda GSV-om.

Za sindikate su i dalje sporna pitanja preraspodjele radnog vremena i broja ugovora o radu na određeno vrijeme, a boje se da bi ih Vlada i poslodavci u tome mogli nadglasati.

Sadašnje promjene ZOR-a trebale su, prema prvotnom dogovoru, proći tek uz manje korekcije, kako bi se hrvatski zakon usuglasio sa zakonodavstvom Europske unije, a interesna pitanja bila bi ostavljena za iduću fazu zakonskih promjena.

Predstavnici poslodavaca nakon sjednice nisu željeli posebno komentirati natezanje oko zakona, već su samo ustvrdili da o izmjenama ZOR-a više ne žele raspravljati.

Iz SSSH su pak poručili kako smatraju da je "licemjerno da država politike tržišta rada gradi na ideologiji koju napuštaju sve vodeće zemlje svijeta, i tvrditi kako će samo daljnja fleksibilizacija, liberalizacija i deregulacija radnih odnosa pridonijeti boljem stanju na tržištu rada".

SSSH predlaže Vladi Republike Hrvatske da se posveti makroekonomskoj i gospodarskoj politici koja će generirati nova radna mjesta, politici plaća kojom će se radnicima osigurati pristojna zarada, fiskalnoj politici, kako radnici u Hrvatskoj ne bi bili među fiskalno najopterećenijima u Europi, te suzbijanju mita i korupcije na svim razinama i područjima.

"Čini se kako je ponovno na djelu politika kojom će nesposobnost Vlade da uredi odnose na tržištu rada ponovno plaćati radnici!", poručili su iz SSSH-a.

Socijalni partneri na današnjoj su sjednici prethodno uspjeli podržati Zakon o trgovačkim društvima.

Vezane vijesti

Sindikati će odgovoriti na Vladine rezove

Sindikati će odgovoriti na Vladine rezove

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenili su danas kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika