05.06.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

URUGVAJ – ARGENTINA

PREDSJEDNIČKI NEDIPLOMATSKI INCIDENT

Izjave o Argentini

MONTEVIDEO: Urugvajski predsjednik Jorge Batlle izazvao je neugodan međunarodni diplomatski incident jer je u jednom intervjuu izrekao neke vrlo nediplomatske ocjene o susjednoj Argentini, njenim građanima i njenom predsjedniku. Batlle je davao intervju televizijskoj mreži “Bloomberg” o teškim posljedicama što ih velika argentinska ekonomska kriza ima po Urugvaj. Urugvaj je također upao u krizu, jer su ekonomske veze Urugvaja i Argentine vrlo razvijene, a Urugvaj uvelike ovisi o argentinskim bankama i turizmu. Ogorčen onim što se sada događa i njegovoj zemlji temperamentni batlle je dao neke ocjene, koje su u Argentini loše primljene.

On je tako, na primjer, rekao da je temeljni uzrok argentinske krize, koja je zahvatila i Urugvaj, korupcija koja u Argentini vlada, te je temperamentno dodao: “Pa svi znamo da je tolika korupcija jer su Argentinci najobičnija banda lopova.” Novinar ga je upirao kakav bi savjet dao argentinskom predsjedniku Eduardu Duhaldeu, a Batlle je odgovorio: “Za njega nemam nikakav savjet, jer je on politički mlakonja, koji nema nikakve podrške, a koji uopće ne zna kuda da vodi zemlju.”

Njegove izjave izazvale su u Argentini veliko ogorčenje, pa je Batlle smjesta sazvao konferenciju za štampu, na kojoj se ispričao, objasnio da se malo u svojim ocjenama zanio, ali nije uspio smiriti bijes Argentinaca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika