30.09.2009. / 02:37

Autor: Totalsport

Studija: Realova strategija trošenja ekonomski neodrživa

Jose Maria Gay, profesor računodvodstva na Sveučlištu Barcelona, te ekspert po pitanju nogometnih financija, procijenio je ekonomsku politiku madridskog Reala preriskantnom i neodrživom...

Kaka i Cristiano RonaldoKaka i Cristiano RonaldoPrema Gayevim podacima, Real je u razdoblju od 2003. do 2009. godine potrošio 735 milijuna eura na 40 dovedenih igrača. Obzirom da je proračunski deficit kluba od 2000. do ovoljetnoga prijelaznog roka iznosio 559 milijuna eura, Perezova su pojačanja, vrijedna oko 250 milijuna eura, podigla dug Real Madrida na nevjerojatnih 800 milijuna eura, procjenjuje Gay.

- Realove najvažnije prihodovne stavke neće biti dovoljne da bi anulirali toliko trošenje. Ono što je vodstvo kluba napravilo ovog ljeta, vrlo je riskantno ulaganje - izjavio je Gay na prezentaciji studije u Barceloni.

Osporio je da će strategija kupovanja zvijezda poput Kake i Ronalda omogućiti klubu da ishodi poboljšane sponzorske i ugovore o TV-pravima, kao i povećati prihode od prodaje suvenira. Real je u utorak u lokalne medije pustio informaciju da je s kompanijom Bwin potpisao sponzorski ugovor do 2013. godine za 20 milijuna eura po godini.

S druge strane, kao ispravan model ponašanja na nogometnom tržištu, Gay navodi primjer FC Barcelone. Na 35 pojačanja od 2003. do 2009. godine Barça je potrošila 365 milijuna eura. Proračunski deficit u razdoblju od 2000. do 2009. godine podnošljivih je 66 milijuna eura, a tijekom sezone 2007/08 imali su 440 milijuna eura duga. Umjesto trošenja ogromnog novca na već afirmirane, skupe zvijezde, Barcelona se oslanja na promoviranje vlastitih mladih zvijezda poput Messija, Xavija i Inieste.

- Vjerujem da je Barcelonin ekonomski model održiv, dok je Realov neodrživ - konstatirao je Gay, inače navijač Espanyola, slabijega barcelonskog prvoligaša.

- Real se također previše oslanjao na izvanredne prihode, kao što je prodaja nekretnina. Izvanredni su prihodi prolazni. Možete prodati kuću, onda i drugu kuću, no jednom ćete ostati bez kuća.

Realov će model, odnosno egzistencija sportskog društva, već ove sezone strahovito ovisiti o rezultatu, što će izazvati ogromni pritisak, misli Gay.

- Ne uđe li Real u svibanjski finale Lige prvaka, cijeli bi projekt mogao završiti katastrofalno: kako u sportskom, tako i u ekonomskom smislu. Real mora osvojiti Ligu prvaka, Barcelona ne mora. Katalonci su time automatski u prednosti - konstatirao je profesor.

Vezane vijesti

Guti na probi u West Hamu

Guti na probi u West Hamu

Dugogodišnji vezni nogometaš Real Madrida Jose Maria Gutierrez, poznatiji pod nadimkom Guti, odradit će probu u novom članu engleske Premierlige West… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika