30.09.2009. / 11:46

Autor: Martina Čizmić

Dobra godina: Prihodi Badela u 2008. godini premašili pola milijarde kuna

Iako je prihod nešto manji nego godinu ranije, u Badelu su zadovoljni rezultatima

Predsjednik Uprave Badela, Ante PerkovićPredsjednik Uprave Badela, Ante PerkovićBadel 1862 d.d. objavio je konsolidirane financijske izvještaje za Badel 1862 d.d. i njegova ovisna društva za godinu koja je završila 31. prosinca 2008. godine. U prošlo je godini tako od poslovanja ostvario prihode u iznosu od 510,051 milijuna kuna što je za 13,93 posto manje u odnosu na raniju godinu.

Kako pojašnjavaju u tvrtki razlog tome je što je u 2007. godini u okviru poslovnih prihoda bio iskazan utjecaj negativnog goodwilla u iznosu 43 mil kn. koji je nastao stjecanjem vlasništva nad tvrtkom Eurobev. Gubitak razdoblja iznosio je 37,652 milijuna kuna, na što je utjecao visoki negativni rezultat u društvu Kalničke vode Bionatura i Eurobev. Taj gubitak ipak je znatno manji nego što je u tim društvima bio prethodne godine.

Također, u 2008. godini Grupa je provela u svojim knjigama značajan ispravak vrijednosti potraživanja od kupaca, vrijednosno usklađenje kratkotrajne financijske imovine te je na taj način izvršeno čišćenje bilance, priopćili su iz Badela.

Tijekom 2008. godine, nakon uspješnih akvizicija i velikih ulaganja u razvoj poslovanja u prethodnih nekoliko godina, u razdoblju od 2004. do 2007. godine došlo je do potrebe integriranja i stabiliziranja poslovanja grupe. Matično društvo Badel 1862 d.d. u 2008. godini je podnijelo najveći teret troškova integracije i preuzelo najveći dio troškova osoblja, troškova plasmana roba Eurobeva i Kalničkih voda Bio Nature na tržište uz istovremeno ispravljanje dugogodišnjih poremećenih tržišnih odnosa koje je Eurobev imao s glavnim kupcima.

Badel je morao podnijeti i dalje podnosi i ukupan teret financiranja društva Kalničke vode Bio Natura. Iz tih razloga, a naročito razloga naglog pada potrošnje koji je prisutan već od trećeg kvartala 2008. godine, rezultati poslovanja su slabiji od planiranih, ističu u tvrtki.

Badel i dalje radi na dezinvestiranju nekih od mnogobrojnih nekretnina društva, te refinanciranju svojih kreditnih obveza te unatoč recesijskom utjecaju na pad potrošnje, nelikvidnosti i pomaku rokova plaćanja i nadalje nastoji podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, kupcima, zaposlenicima, financijskim institucijama i prema državi.

Ističu kako je u 2009. godini unatoč snažnom padu potrošnje i negativnim trendovima na svim tržištima, osiguran kontinuitet prodaje na domaćem tržištu sa značajnijim rastom tijekom drugog kvartala, a rasla je prodaja i na inozemnom tržištu, te su zaključeni novi ugovori sa svjetski značajnim principalima o distribuciji kvalitetnih vrhunskih brendova.

Tako je od lipnja 2009. godine Badel 1862 d.d. započeo je sa distribucijom Amara, jednog od najjačih brendova jakih alkoholnih pića na tržištu Hrvatske, a s 31. svibnjem 2009. produžena je uspješna suradnja Eurobeva d.o.o. i PepsiCo-a potpisivanjem ugovora o licenčnom punjenju Pepsi Cole, Mirinde, 7UP-a za naredno razdoblje.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika