30.09.2009. / 12:23

Autor: Martina Čizmić

Konačni pad: Šrot i Bavčar u lisicama privedeni u policiju

Policija još uvijek obavlja pretrese kuća obaju osumnjičenih, a kriminalisti su od ranog jutra i u prostorijama Istrabenza

Igor Bavčar i Boško ŠrotIgor Bavčar i Boško ŠrotČini se kako su se u Sloveniji odlučili do kraja obračunati sa mutnim poslovima dvojice najpoznatijih tajkuna - Igorom Bavačrom i Boškom Šrotom.

Nakon što je zbog nepravilnosti u kupovini i prodaji Istrabenzovih dionica, danas je ona kulminirala uhićenjem upravo dvojice čelnih ljudi.

Slovenski mediji izvještavaju kako su bivši direktor Pivovarne Laško Boško Šrot i bivši šef posrnulog Istrabenza Igor Bavčar privedeni u policijsku postaju u lisicama. Optuženi su da su zloupotrebljavali svoj položaj i sumnjivim transakcijama prali novac.

I dok je Boško Šrot veoma brzo nakon privođenja pušten na slobodu, Bavčar se još uvijek nalazi na obavijesnom razgovoru.

Šrota se tereti zbog prodaje nešto više od sedam posto udjela u Istrabenzu kojeg je prije nešto više od dvije godine preko cijelog niza tvrtki Pivovarna Laško prodala Maksimi Holdingu koji je u vlasništvu Igora Bavčara.

Policija još uvijek obavlja pretrese kuća obaju osumnjičenih, a kriminalisti su od ranog jutra i u prostorijama Istrabenza.

Finance pišu kako su pod povećalom poslovi povezani s povećanjem vlasničkog udjela Maksime Holdinga. Bavčar je navodno osnovni kapital za preuzimanje Maksime Holdinga prikupio preko cijelog niza transakcija koje je proveo sa 7,3 postotnim udjelom Istrabenza.

Podsjetimo, njega je Pivovarna Laško u rujnu 2007. godine prodala tvrtki kćeri Plinfin za polovicu tržišne cijene. Samo pet dana kasnije, Laško je Plinfin (a time i udio u Istrabenzu) prodalo Sportini za sitnih 7500 eura, a niti mjesec dana kasnije Sportina dionice Istrabenza koje je dobila za djelić njihove vrijednosti, prodala tvrtki Microtrust za 24,9 milijuna eura, iako su na burzi u tom trenutku vrijedile 52 milijuna.

Istog dana Microtrust je dionice prodao za 49,2 milijuna eura, odnosno gotovo dvostruko no što ih je sam platio, mariborskoj tvrtki Pom-Invest. Iste te dionice Istrabenza kasnije su završile u vlasništvu Poteza Naložbe koja se na kraju povezala sa tvrtkom NFD Holding, koja je vlasnički povezana sa Istrabenzom.

Finance ističu kako je Microtrust, čiji je vlasnik Varaždinac Emir Čašić, 2007. godine nešto više od 12 milijuna eura posudio nepoznatoj fizičkoj osobi. Kako je nedugo nakon toga Bavčar kupio FB Investicije, u Financama nagađaju kako je taj kredit upravo išao Bavčaru.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika