30.09.2009. / 12:47

Autor: Hina

Jedna agencija, tri ravnatelja: Oporba protiv Agencije za strukovno obrazovanje

Da se neće postići racionalizacija, kao ni veća učinkovitost, smatra i SDP-ova Marija Lugarić. "Koncept je pogrešno postavljen", ustvrdila je i rekla da će se njime samo nanijeti štetu i unijeti zbrku u zakonodavstvo

Dragutin Lesar i Goran Beus-RichemberghDragutin Lesar i Goran Beus-RichemberghSaborska oporba uputila je danas niz primjedbi na prijedlog da se osnivanjem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objedini rad dviju postojećih agencija, ocjenjujući da to neće dovesti do veće učinkovitosti i racionalizacije u radu.

Prijedlogom zakona o agenciji za strukovno obrazovanje objedinile bi se Agencija za obrazovanje odraslih i Agencija za i strukovno obrazovanje koje bi prestale postojati, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić.

Postojeće agencije obavljaju sličan posao i potrebno ih je objediniti kako se ne bi događalo usporavanje procesa, rekao je Janjić i dodao da će formiranjem jedinstvene agencije doći i do racionalizacije poslovanja. "Za novu agenciju neće trebati dodatnih sredstava, već se predviđa njihovo smanjenje za 430 tisuća kuna", naveo je Janjić.

HNS-ov Goran Beus-Richembergh smatra da zakon nije dobar jer se ne vidi na koji će se način provesti racionalizacija budući da, kaže, prijedlog predviđa postojanje triju ravnatelja - ravnatelja nove agencije, te oba ravnatelja dosadašnjih kojima ostaju dosadašnji ugovori o radu, odnosno plaće.

HNS-ovac upozorava da je u proteklih pet godina doneseno pet zakona i dvije uredbe kojima se nije uspjelo regulirati područje obrazovanja odraslih, da bi se sada, kaže, predložilo novi, šesti, zakon. "Time se priznaje da je dosadašnji koncept bio potpuni promašaj, te da nije bilo napretka", ocijenio je i ustvrdio da se ni novim prijedlogom ne ide u reformu sustava već se, spajanjem dviju agencija u jednu, samo preuzima postojeća situacija.

Da se neće postići racionalizacija, kao ni veća učinkovitost, smatra i SDP-ova Marija Lugarić. "Koncept je pogrešno postavljen", ustvrdila je i rekla da će se njime samo nanijeti štetu i unijeti zbrku u zakonodavstvo.

Vladin prijedlog zakona o Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih podržao je Klub HDZ-a, uvjeren da će povećati broj stručnih kadrova.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika