30.09.2009. / 13:02

Autor: Hina

Sindikalna poruka: Vlada neće radnicima HEP-a utjerivati strah preko nove Uprave

Sindikati su Begoviću već dali do znanja da neće pristati na smanjenje plaća, tako da će novi predsjednik Uprave imati problema s provedbom Vladine odluke da se u javnim poduzećima plaće smanje za 10 posto

Novi šef Uprave HEP-a Leo Begović mogao bi imati problema sa sindikatima Novi šef Uprave HEP-a Leo Begović mogao bi imati problema sa sindikatima Sindikati HEP-a protive se nastavku političkog kadroviranja u toj kompaniji pa smatraju da u novu Upravu ne bi smio biti imenovan nijedan član stare Uprave, kao i da bi trebalo smijeniti cjelokupni Nadzorni odbor (NO) HEP-a.

Predsjednici dvaju sindikata, koji predstavljaju 10.000 od ukupno 14.200 zaposlenih u HEP-u, na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili od novog predsjednika Uprave Lea Begovića da u novu Upravu postavi stručne i moralne ljude iz HEP-a, umjesto politički podobnih kadrova koji su opterećivali poslovanje te tvrtke.

U HEP-u ima oko 1000 ljudi s posebnim ovlastima i bonusima, koji su rukovodili kompanijom na netransparentan način, a posljedica toga je udvostručeni dug u zadnjih osam godina, koji sada iznosi preko 15 milijardi kuna i dosegnuo je 85 posto knjigovodstvene vrijednosti tvrtke, ustvrdio je predsjednik sindikata TEHNOS Denis Geto.

Zbog toga u novoj Upravi više nećemo političke kadrove, ni bivšeg predsjednika Uprave Ivana Mravka niti ostale članove bivše Uprave, kao ni njihovo imenovanje na nekakva izmišljena savjetnička mjesta, istaknuo je Geto.

Za sadašnje stanje, kao i brojne afere koje su u posljednje vrijeme izbile u javnost, nisu krivi radnici HEP-a, istaknuo je predsjednik HES-a Dubravko Čorak dodavši kako "99 posto radnika nisu Rade Buljubašić i njemu slični".

Po njegovu mišljenju, i NO je kriv što nije kvalitetno nadzirao rad Uprave, pa je od premijerke Jadranke Kosor zatražio da donese političku odluku o smjeni kompletnog NO-a, ne ulazeći u pravo vlasnika, tj. države, da odluči o sastavu novog NO-a.

Na novinarski upit kako su sindikalci onda prihvatili novog predsjednika Uprave Lea Begovića, koji je na to mjesto došao s funkcije predsjednika NO-a, Čorak je rekao da neće ulaziti u politički sukob s premijerkom koja je javno rekla da je Begović dobro radio svoj posao.

"To je politička odluka vlasnika HEP-a, i mi si nećemo zatvoriti vrata za dijalog s novim predsjednikom Uprave, prvenstveno zbog 10.000 naših članova", kazao je Čorak.

Slično Čorak misli i o novom predsjedniku NO-a Krešimiru Ćosiću, za kojega kaže da je dovoljno kvalificiran za tu poziciju, a za Ćosićev eventualni sukob interesa "nemojte nas pitati".

Sindikati su Begoviću već dali do znanja da neće pristati na smanjenje plaća niti izmjene Kolektivnog ugovora koji vrijedi do polovice iduće godine, tako da će novi predsjednik Uprave imati problema s provedbom Vladine odluke da se u javnim poduzećima plaće smanje za 10 posto.

Nikakvo smanjenje plaća za 10 posto nećemo prihvatiti, a premijerki i Vladi poručujemo da "ako misle utjerivati strah radnicima preko nove Uprave, neka to zaborave", rekao je Čorak

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika