30.09.2009. / 13:36

Autor: Hina

HTZ-u svjetska nagrada 'Red Dot Design Award' za etno plakate

Fotografijama su se nastojale predstaviti sve specifičnosti određene nošnje tako da se na većini plakata nalaze najljepši detalji nošnje, poput primjerice cvijeta s prsluka nošnje iz Draganića, ogrlice od perlica i koralja s nošnje Hrvatskog zagorja ili detalja čipke s nošnje grada Paga

Jedan od plakata iz serije Ethno za koji je HTZ dobila nagraduJedan od plakata iz serije Ethno za koji je HTZ dobila nagraduHrvatska turistička zajednica (HTZ) dobila je prestižnu svjetsku nagradu "Red Dot Design Award" za novu, ovogodišnju serije etno plakata s motivima najljepših narodnih nošnji i tradicijskih običaja s područja Hrvatske, izvijestili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a.

Natjecanje za nagradu "Red Dot Design Award" jedno je od najvažnijih i najvećih svjetskih dizajnerskih natjecanja, a ove je godine od ukupno 6.112 zaprimljenih radova iz 42 zemlje svijeta njih 470 dobilo nagradu "Red Dot", među kojima i HTZ za etno plakate. Nagrade će biti dodijeljene početkom prosinca u Essenu.

HTZ je novu seriju od ukupno 80 etno plakata (45 kontinentalne i 35 primorske Hrvatske) osmislio i realizirao u ožujku ove godine, dizajn plakata potpisuje Boris Ljubičić, fotografiju Ivo Pervan, dok su nošnje za potrebe snimanja nosili članovi Ansambla Lado.

Osim vizualnog doživljaja narodnih nošnji i tradicijskih običaja plakati nude i sažetu informaciju o bogatoj hrvatskoj tradicijskoj baštini, jer se uz dvije fotografije narodne nošnje ili običaja nalazi i kratki opisni tekst.

Fotografijama su se nastojale predstaviti sve specifičnosti određene nošnje tako da se na većini plakata nalaze najljepši detalji nošnje, poput primjerice cvijeta s prsluka nošnje iz Draganića, ogrlice od perlica i koralja s nošnje Hrvatskog zagorja ili detalja čipke s nošnje grada Paga.

Plakati su otisnuti na hrvatskom i engleskom jeziku, obuhvaćaju nošnje 20 hrvatskih županija, Grada Zagreba te mnogih mjesta, gradova i otoka, s ciljem stvaranja sinergije turizma i raznovrsnosti hrvatske tradicijske baštine na kvalitetan i moderan način.

Vezane vijesti

Izbor Guardiana: Hrvatska četvrto najatraktivnije odredište u Europi

Izbor Guardiana: Hrvatska četvrto najatraktivnije odredište u Europi

Hrvatska je proglašena četvrtom među najatraktivnijim europskim turističkim odredištima, nakon Austrije, Švicarske i Švedske, u sklopu ovogodišnje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika