30.09.2009. / 13:49

Autor: Martina Čizmić

Obama odlikovao IBM zbog razvoja superračunala Blue Gene

Sustavi Blue Gene pomogli su u definiranju ljudskog genoma, istraživanjima novih načina liječenja, razvoju novih metoda zaštite nuklearnog naoružanja...

Blue Gene superračunaloBlue Gene superračunaloAmerički predsjednik Barack Obama dodijelio je tvrtki IBM i obitelji superračunala Blue Gene Nacionalno odličje za tehnološku izvrsnost i inovacije - najprestižnije američko priznanje koje se dodjeljuje ljudima i tvrtkama koje prednjače u razvoju inovacija i tehnoloških postignuća, priopćili su iz IBM-a.

Predsjednik Obama osobno će uručiti priznanje predstavnicima tvrtke IBM na posebnoj ceremoniji koja će se održati u Bijeloj kući 7. listopada ove godine. IBM je Nacionalno odličje za postignutu izvrsnost u razvoju tehnoloških inovacija do sada dobio sedam puta, a jedina je tvrtka koja će to priznanje dobiti ove godine.

Brzina i mogućnosti proširenja superračunala Blue Gene omogućile su tvrtkama i znanstvenicima njegovu primjenu u rješavanju širokog raspona složenih problema i pri donošenju odluka - i to ne samo u biologiji, već i u astronomiji, simulacijama, proučavanju klimatskih promjena, modeliranju i u mnogim drugim područjima znanstvenih istraživanja.

Sustavi Blue Gene pomogli su u definiranju ljudskog genoma, istraživanjima novih načina liječenja, razvoju novih metoda zaštite nuklearnog naoružanja, simuliranju raspadanja radioaktivnih elemenata, oponašanju rada mozga, poboljšavanju leta aviona, točnom određivanju položaja tumora, predviđanju klimatskih trendova i pronalaženju novih izvora fosilnih goriva - sve to bez trošenja vremena i novca koji bi bili potrebni za izvedbu svih tih zadaća u stvarnom, fizičkom svijetu.

Razvoj superračunalnog sustava doveo je i do izvanrednih postignuća u energetskoj učinkovitosti. Tijekom dizajniranja Blue Genea, računalnog sustava čija bi brzina obrade podataka inače zahtijevala svu energiju koju može proizvesti jedna električna centrala s kapacitetom napajanja nekoliko tisuća domaćinstava, IBM je uspio drastično smanjiti njegovu fizičku veličinu i potrebe za energijom.

Danas se utjecaj tehnologija koje su razvijene tijekom osmišljavanja Blue Geneovog energetski učinkovitog dizajna i računalnog modela mogu vidjeti u raznim primjenama na području informatičke industrije. Čak osamnaest od dvadeset energetski najučinkovitijih superračunala u svijetu sagrađeno je na temelju IBM-ove računalne tehnologije visokih performansi.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika