30.09.2009. / 19:08

Autor: Deutsche Welle

Napeto unutar EU: Novi češki klip pod noge Lisabonskom sporazumu

Skupina čeških senatora je već u studenom 2008.godine s prvom tužbom pred ustavnim sudom bila neuspješna. Sada je ovaj konzervativni senator uložio tužbu protiv češkog popratnog zakona koji prati Lisabonski sporazum

Češki predsjednik Vaclav Klaus jedan je od najvećih protivnika Lisabonskog sporazumaČeški predsjednik Vaclav Klaus jedan je od najvećih protivnika Lisabonskog sporazumaSamo dva dana prije referenduma u Irskoj, ustavna tužba u Češkoj prijeti da ponovno otegne proces prihvaćanja Lisabonskog sporazuma. Skupina senatora po drugi puta podnjela je tužbu pred Ustavnim sudom. Senator Jirzi Oberpfalzer u utorak (29.9.) zajedno sa još 16 senatora predao je u Brnu na Ustavnom sudu tužbu protiv Lisabonskog sporazuma. U prethodnom slučaju, sudu je trebalo nekoliko mjeseci da donese odluku.

Za to vrijeme, u Irskoj raste pouzdanje kako će na drugom referendumu o Lisabonskom sporazumu koji se održava u petak (2.10.), građani prihvatiti reformski sporazum. Irska vlada i poznate ličnosti pozvali su irske građane da ovaj put kažu „Da". Irski šef diplomacije Micheal Martin naglašava kako ne postoji „plan B". U Češkoj se pak čuju stare optužbe kako „Lisabonski sporazum od Europe pravi superdržavu u kojoj pojedine članice gube svoju suverenost", kako kaže senator Oberpfalzer i traži da Ustavni sud "tome stane na kraj".

Češka, Poljska i Irska jedine su članice Europske unije koje još nisu u potpunosti zaključile svoj proces prihvaćanja Lisabonskog sporazuma ili o tome još nisu odlučile. Time Sporazum još uvijek ne može stupiti na snagu jer je potrebna suglasnost svih 27 članica EU-a. U lipnju 2008.godine na prvom irskom referendumu Irci su odbacili Sporazum iz Lisabona. No u posljednjim anketama pred drugi referendum rezultati govore u prilog zagovornika Sporazuma. Prebrojavanje glasova počinje u subotu (3.10.).

Irski ministar vanjskih poslova Martin je upozorio da bi ponovno odbijanje "Europu bacilo u krizu". Sporazum daje Europi mogućnost da na svjetskoj pozornici igra važniju ulogu, nastavlja Martin.Michael O'Leary, šef jeftinog zračnog prijevoznika Rynair je izjavio da bi irsko ne bila "prava katastrofa za irsko gospodarstvo". O'Leary je upozorio da birači ne iskaljuju svoj gnijev na irsku vladu preko odluke na referendumu, nego na parlamentarnim izborima. Irski redatelj Jim Sheridan je rekao da bi bila prava ludost odbaciti sporazum. U suprotnom Irska bi se našla na rubu EU-a. Oskarovac Neil Jordan je naglasio da je Irska uvelike profitirala od Europske unije. Činjenica da je financijska kriza Irsku pogodila snažnije od drugim članica Unije dodatan je razlog da traži još veću zaštitu unutar EU-a.

Sporazum iz Lisabona predviđa reformu struktura i na taj način bolju efikasnost proširene Eurospke unije. Bruxelles se nada da će čim prije moći raditi na temelju novog sporazuma. No s novom tužbom u Češkoj teško je odrediti konkretan termin, jer predsjednik Češke Vaclav Klaus, veliki skeptik prema Uniji, je najavio da će potpisati Lisabonski sporazum tek kada svih 26 članica to učine prije i ako se uklone sve pravne sumnje.

Skupina čeških senatora je već u studenom 2008.godine s prvom tužbom pred ustavnim sudom bila neuspješna. Sada je ovaj konzervativni senator uložio tužbu protiv češkog popratnog zakona koji prati Lisabonski sporazum. Tim pitanje sud se još nije bavio.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika