01.10.2009. / 07:53

Autor: Hina

Forbes: Bill Gates i dalje najbogatiji Amerikanac, ali siromašniji nego u 2008.

Najveći gubitak bilježi Warren Buffett, drugi najbogatiji Amerikanac, čija se imovina smanjila za 10 milijardi dolara, zahvaljujući padu dionica njegovog investicijskog fonda Berkshire

Bill GatesBill GatesGotovo svi najbogatiji Amerikanci su siromašniji ove godine, pokazao je popis 400 najbogatijih državljana SAD-a magazina Forbes, objavljena u četvrtak.

Tek peti puta od 1982., ukupno bogatstvo liste "The Forbes 400", godišnjeg popisa najbogatijih građana najvećeg svjetskog gospodarstva, zabilježilo je pad, i to za 300 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci, s 1.57 bilijuna na 1.27 bilijuna dolara.

Kolaps na burzama kapitala i pad cijena nekretnina, uz rastave i prijevare, smanjio je bogatstvo 314 osoba s popisa najbogatijih, a 32 su ispale s liste.

Najveći gubitak bilježi Warren Buffett, drugi najbogatiji Amerikanac, čija se imovina smanjila za 10 milijardi dolara, zahvaljujući padu dionica njegovog investicijskog fonda Berkshire za 20 posto u 12 mjeseci. Buffettovo bogatstvo sada je procijenjeno na 40 milijardi dolara.

Ispred Buffetta je, 16. godinu zaredom, najbogatiji Amerikanac, suosnivač Microsofta Bill Gates, s 50 milijardi dolara. Pad dionica Microsofta i gubici na drugim ulaganjima smanjili su mu bogatsvo za sedam milijardi dolara u 12 mjeseci.

Među prvih 10 na listi su osnivač Oraclea Larry Ellison (27 milijardi dolara), nasljednici Wal-Marta: Christy Walton (21.5 milijardi dolara), Jim Walton (19.6 milijardi dolara), Alice Walton (19.3 milijardi dolara) i Robson Walton (19 milijardi dolara). Tu je i medijski mogul i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg (17.5 milijardi), te energetski divovi Charles i David Koch (svaki po 16 milijardi dolara).

Deset najbogatijih Amerikanaca skupno je izgubilo 39.2 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci, što je pad za 14 posto.

Među ostalim velikim gubitnicima je vlasnik lanca kasina Kirk Kerkorian, čije je bogatsvo palo za 8.2 milijardi dolara, s padom dionica MGM Mirage-a za 90 posto od listopada 2007.

Jack Taylor, osnivač Enterprise-a, jedne od najvećih Rent-A-Car tvrtki u SAD-u izgubio je sedam milijardi dolara, zbog pada turističkih putovanja.

Najveći dobitnik je bankar Andrew Beal, koji je utrostručio svoje bogatstvo na 4.5 milijardi dolara, kupujući jeftino kredite i imovinu iz bilanci banaka, kada se financijsko tržište urušilo prošle jeseni.

Cijena ulaska na popis 400 najbogatijih Amerikanaca ove je godine pala za 350 milijuna dolara, s 1.3 milijardi prošle godine na 950 milijuna dolara ove godine, što je otvorilo put za 19 novopridošlih i 19 povratnika na popis najbogatijih u Americi.

Vezane vijesti

Senat blokirao "Buffettov zakon"

Senat blokirao "Buffettov zakon"

Američki Senat nije usvojio prijedlog Zakona predsjednika Baracka Obame da se poveća porez pojedincima koji zarađuju više od milijun dolara godišnje,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika