06.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

FILMSKI FESTIVAL

PUBLIKA U VENECIJI ODUŠEVLJENA ANTI-AMERIČKIM FILMOM

PUBLIKA U VENECIJI ODUŠEVLJENA ANTI-AMERIČKIM FILMOM

Film o terorističkim napadima na SAD, koji sadrži neke izrazito anti-američke elemente, toplo je primljen na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Riječ je o filmu «11.09.01» kojeg su financirali francuski producenti a sastoji se od 11 kratkih filmova koje je režiralo niz poznatih redatelja iz različitih zemalja svijeta.
Najduži aplauz dobio je segment kojeg je režirao Britanac Ken Loach, a koji je ocijenjen kao jedan od najkontroverznijih. Loachov film, naime, bavi se pričom prognanog Čileanca koji živi u Velikoj Britaniji. Taj Čileanac piše pismo obiteljima žrtava napada na SAD i ukazuje im na činjenicu da je na isti datum 11. rujna, ali 1973. godine, u Čileu izveden državni udar kojeg je podržavala američka vlada. Nakon tog udara uslijedilo je jedno od najkrvavijih razdoblja čileanske povijesti.
Iako je riječ o cijenjenim filmašima, američka je kritika film ocijenila anti-američkim. Venecijanskoj se publici, međutim, svidio pa je svaki od 11 segmenata dočekan toplim aplauzom.
Nakon prikazivanja u Veneciji, «11.09.01» bit će prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu, a još uvijek nije poznato hoće li ga i kada vidjeti američka publika.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika