01.10.2009. / 13:35

Autor: Deutsche Welle

Zbogom kalašnjikov: Ruski stroj za ubijanje pred stečajem

Tvrtka Izhmash Arms već dugo vremena muku muči s nelojalnom konkurencijom. Prema ruskim podacima, u osam država diljem svijeta postoje tvornice u kojima se nelegalno proizvode, bolje ili lošije, kopije kalašnjikova.

Mihail Kalašnjikov, konstruktor poznate jurišne puškeMihail Kalašnjikov, konstruktor poznate jurišne puškeRuski inženjer i general, Mihail Timofejevič Kalašnjikov, 1947. godine dizajnirao je jurišnu pušku ne sluteći kakav će planetarni uspjeh postići njegov stroj za ubijanje. Od tada, pa do danas, kalašnjikov je prošao gotovo sva svjetska bojišta. Iza sebe je ostavio tisuće prekinutih života i more prolivenih suza.

Zbog niske cijene i jednostavne uporabe, kalašnjikov je bio i ostao omiljeno oružje u građanskim ratovima, osobito na afričkom kontinentu. Rado ga koriste i teroristi, gerilci te neprijatelji ustavnog poretka i demokrtaske izabrane vlasti na kriznim žarištima diljem Planeta. Koliku popularnost uživa spomenuto vatreno oružje govori i ova činjenica - kalašnjikov se nalazi na službenom grbu Mozambika, Istočnog Timora i Zimbabvea. Nerijetko se može vidjeti kako afrička djeca i mladež, umjesto igračaka, u ruci drže upravo popularni kalašnjikov.

Unatoč poznim godinama, Mihail Kalašnjikov još uvijek je prisutan u životu tvrtke, ali u posljednje vrijeme ne napušta ga pesimizam. „Diljem svijeta postoje krivotvorine ili lažne kopije koje nisu ni izdaleka takve kvalitete kao ruski original", žali se otac popularne jurišne puške. Priča o kalašnjikovu ujedno je i priča o uspjehu ruske industrije oružja. Godinama je strojnica AK-47 slovila za perjanicu ruskog izvoza, ali više ne. Tvrtka Izhmash Arms, koja se smjestila u središnjoj Rusiji, u gradu Izhevsku, već dugo vremena muku muči s nelojalnom konkurencijom. Prema ruskim podacima, u osam država diljem svijeta postoje tvornice u kojima se nelegalno proizvode, bolje ili lošije, kopije kalašnjikova. Izhmash Arms nalazi se u lošoj financijskoj situaciji, budućnost je neizvjesna. Dug je dosegnuo 400 milijuna rubalja ili 13 milijuna dolara, a kompaniji u vlasništvu države smiješi se stečaj. Slučaj je izazvao nevjericu u Rusiji jer je dugo vremena ruska industrija oružja slovila za ponos ruskoga gospodarstva. A spomenuta tvrtka, osnovana 1807. godine, ubraja se u najveće ruske proizvođače oružja i prateće opreme.

Međutim, za ruske proizvođače oružja došle su mršave godine. Izvoz je prošle godine dramatično pao. Brojevi govore više od riječi - sa 7,4 milijarde eura u 2007. godini, izvoz je pao na mršavih 2,4 milijarde. Svaki drugi ruski proizvođač oružja pogođen je krizom i mogućim bankrotom. U jednoj od tvornica tvrtke „Izhmash Arms" nedavno je prekinuta proizvodnja jer su presušile narudžbe ruske vojske. Velik broj tvrtki zatražio je pomoć od države, ali pomoći nema ni za lijek. No, vratimo se kalašnjikovu. Za vrijeme Sovjetskog Saveza, licence za proizvodnju oružja velikodušno su se poklanjale. Razlozi su bili političke prirode.

Nakon propasti Varšavskog pakta, istekle su i licence za proizvodnju ruskog oružja. Ali poslovni partneri nisu previše marili za tu činjenicu, nastavili su proizvoditi popularne kalašnjikove kao da se ništa nije dogodilo. Upravo ilegalna proizvodnja baca u očaj ruske proizvođače, među kojima je i „Izhmash Arms". Rusija je zatražila pomoć Ujedinjenih naroda kako bi stala na kraj krivotvoriteljima, ali bez velikog uspjeha.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika