01.10.2009. / 15:45

Autor: Boris Bilas

Afera SMS: Mladinić 90 posto kredita dobivao od državnih institucija

Kada se pogledaju svi financijeri SMS-a ispada kako su samo Partenr banka i Helios osiguranje privatne tvrtke, dok su preostale tvrtke koje kontrolira država

Srđan Mladinić, vlasnik SMS-aSrđan Mladinić, vlasnik SMS-aOtvaranje priče o tajnom projektu "Spice" istragu je "slučaja Podravka" skrenulo od početne okosnice afere. Dok se glavni fokus državnih istražnih organa usmjerio na propitivanje je li i na koji način njezin menadžment osmislio tiho preuzimanje kontrole nad kompanijom, u drugi je plan potisnuto ishodište cijele priče - Podravkini krediti splitskoj tvrtki SMS, piše Poslovni Dnevnik

Iako je teško uopće zamisliti da je i projekt "Spice" lišen " patronata politike, nizu državnih institucija moglo bi odgovarati to što je kreditiranje SMS-a palo u sjenu. Mimo najeksponiranije Podravke, naime, čak je šest tvrtki i institucija pod kontrolom države među najvećim kreditorima tvrtke Srđana Mladinića.

Prema informacijama Poslovnog dnevnika, zaduženost tvrtke Srđana Mladinića u srpnju je dosegnula gotovo 150 milijuna kuna, a iz popisa vjerovnika proizlazi da se gotovo 90 posto tog iznosa odnosi na potraživanja banaka, tvrtki i institucija pod izravnom ili neizravnom kontrolom države.

Ukratko, politika je imala ključan utjecaj na odluke o kreditiranju Mladinića i u tom smislu kredit bivšeg Podravkina čelnika Darka Marinca samo je pojedinačno najveći. U domeni nagađanja ostaje tek pitanje tokova novca od svih tih zajmova; što je priča o razvojnim ulagačkim projektima i je li dio skretan u, primjerice, političke kampanje i stranačke blagajne.

I dok će mnoga pitanja vjerojatno ostati neodgovorena, neslužbeno se tek doznaje da je i u posljednjih nekoliko tjedana, iz visokih političkih izvora, bilo pokušaja da se ishodi nova financijska pomoć tvrtki Srđana Mladinića.

Uz već spominjane dvije državne banke Hrvatsku poštansku i Croatia banku, koje su SMS-u plasirale više od 40 milijuna kuna, solidnu podršku SMS je imao i u državnoj razvojnoj banci te dvama državnim razvojnim fondovima. Tako je Fond za razvoj i zapošljavanje Mladinićeve maslinarske pothvate financirao s više od 15 milijuna kuna, donosi Poslovni dnevnik.

Premda s mnogo manjim potraživanjima, ispod milijun kuna, i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na popisu je SMS-ovih vjerovnika.

Popis državnih kreditora SMS-a zaključuju Hrvatska banka za obnovu i razvoj koja potražuje četiri milijuna kuna te Croatia osiguranje s milijun kuna potraživanja.

Kada se pogledaju svi financijeri SMS-a ispada kako su samo Partenr banka i Helios osiguranje privatne tvrtke, dok su preostale tvrtke koje kontrolira država.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika