01.10.2009. / 16:20

Autor: Milan Pavlinović

Nedjeljni koncert Cesarije Evore u Tvornici

World music pjevačica Cesaria Evora, pozna je kao Bosonoga diva jer nastupa bosa na koncertima kako bi simbolično suosjećala s ugnjetavanim ženama njene rodne Afrike, nastupit će u zagrebačkoj Tvornica kulture u nedjelju, 4. listopada

Cesaria EvoraCesaria EvoraEvora je rođena u Mindelu na Cape Verde otocima pokraj obale Senegala, gdje je živjela s mnogobrojnom obitelji bez oca i u siromaštvu. Počela je u javnosti pjevati još kao djevojka da bi je ubrzo prozvali Kraljicom morne, glazbenog pravca koji je vezan uz portugalske Kreole.

To su nostalgične balade koje najčešće govore o patnji i izgubljenoj ljubavi. Njezin glas pun emocija često uspoređuju s Billie Holiday, Edith Piaf i Bessie Smith. U kasnim osamdesetima Evora odlazi u Pariz kako bi snimila svoj prvi album La Diva aux Pieds Nus, koji je objavljen 1988.

Nakon duge turneje po Europi i Sjevernoj Americi i nekoliko uspješnih albuma (jedan od njih je i Miss Perfumado iz 1992. koji je prodan u 200 000 primjeraka samo u Francuskoj ), Evora postiže internacionalni uspjeh.

Sada ona ima više od četiri milijuna prodanih primjeraka albuma u cijelom svijetu, veliki broj zlatnih ploča i 5 Grammy nominacija.
Njezina glazba predivno oslikava kraj svijeta iz kojeg dolazi. Čovjek kad sluša njene pjesme želi biti u Africi, u kući uz more, okružen pijeskom, ribarskim mrežama i mirisom oceana, želi biti zaljubljen ili se podsjetiti da voli.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika