01.10.2009. / 19:26

Autor: Hina

60. rođendan NR Kine: Čestitke i kritike iza blještavih kulisa

Geremie Barme, kineski znanstvenik na Nacionalnom australskom sveučilištu drži da je svrha vojne parade "educirati, uzbuditi, ujediniti i zabaviti" i to je bila poruka vlasti za domaću javnost i svijet

Na Trgu Nebeskog mira održana je velika proslava 60. rođendana NR Kine (Foto: Reuters)Na Trgu Nebeskog mira održana je velika proslava 60. rođendana NR Kine (Foto: Reuters)Rusija je među prvima u četvrtak čestitala komunističkoj Kini 60. rođendan hvaleći njezine "sjajne rezultate" i "rast ugleda u svijetu", a mediji su uz opise blještavih proslava prenijeli i poneke kritičke osvrte te pritužbe.

Kineski je narod "ostvario sjajne rezultate u gospodarsko-socijalnom razvoju", "uspio u reformama i modernizaciji" i Kina je "danas utjecajna sila koja pridonosi stabilnosti u svijetu", napisao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kineskome kolegi Huu Jintaou.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji 12. listopada stiže u posjet Pekingu, u čestitki kolegi Wen Jiabaou pohvalio je "goleme uspjehe" Narodne Republike Kine.

Odnosi Kine s bivšim Sovjetskim Savezom bili su burni u prošlosti, no Rusija i Kina zbližile su se poslije raspada SSSR-a i solidarne su danas u nizu pitanja: Bliskom istoku, reformi UN-a i međunarodnih financijskih institucija te neširenju nuklearnog oružja.

Treća u svijetu gospodarska sila rođendan je obilježila impozantnom vojnom paradom u socijalističkom stilu bivšeg SSSR-a te sinkroniziranom izvedbom, što je specijalnost Sjeverne Koreje.

Riječ "socijalizam" nije izostala iz govora predsjednika Hua koji je poručio "Samo socijalizam može spasiti Kinu i samo reforme i otvaranje mogu osigurati razvoj Kine, socijalizma i marksizma".

"Pokazali smo svijetu da smo jaki, ne samo u dobrome životnome standardu već je poboljšana i naša vojna snaga", citira agencija AP 79-godišnjeg umirovljenog frizera.

Međutim je i u Kini ojačala svijest građana o trošenju novca poreznih obveznika, pa mali poduzetnik kritički pita na svome blogu "Koliko je stotina milijuna potrošeno na vojnu smotru? Možete li to reći poreznim obveznicima? Nije li to medvjeđa usluga narodu? Jer u današnjoj Kini ima bezbroj mjesta gdje je novac potrebniji".

Geremie Barme, kineski znanstvenik na Nacionalnom australskom sveučilištu drži da je svrha vojne parade "educirati, uzbuditi, ujediniti i zabaviti" i to je bila poruka vlasti za domaću javnost i svijet.

Kina vojnu paradu organizira svakih 10 godina, a ova je bila posebno važna jer je 60 brojka koja igra veliku ulogu u kineskoj tradiciji zato što predstavlja čitav ljudski život, iako su vlasti težile izbjeći bilo kakvu aluziju na praznovjerje, piše agencija AP.

Strani novinari bili su nezadovoljni često kaotičnim uvjetima dodjele akreditacija za praćenje priredbi, piše agencija AFP u posebnom tekstu i prenosi da su neke televizijske ekipe dobile akreditacije za novinara, ali ne i za snimatelja.

Klub stranih dopisnika u Kini zaprimio je niz pritužbi, prenosi AFP i dodaje da su strani dopisnici nerijetko bili i grubo udaljavani u pokušaju da snime pripreme za proslavu.

Fotogalerija proslave 60. rođendana NR Kine

Kina u brojkama

Kina je najmnogoljudnija država u svijetu s 1,3 milijarde stanovnika, kojih su većina, 92 posto, pripadnici naroda Han, a 55 službenih manjina čine 8 posto.

Najveća je u Aziji i treća u svijetu po veličini poslije Rusije i Kanade.

U glavnome gradu Pekingu živi 15 do 17 milijuna ljudi, ovisno o procjenama.

Narodnu Republiku Kinu proglasio je 1. listopada 1949. tadašnji komunistički vođa Mao Ce Tung, koji je zemlju ujedinio, ali i gurnuo u kaos socijalističko-političkim kampanjama u kojima su deseci milijuna ljudi umirali (primjerice Kulturna revolucija).

Poslije kaosa i anarhije vodstvo je preuzeo Deng Xiaoping koji je krajem 70-ih počeo gospodarske reforme. No političke reforme nisu slijedile ritam ekonomskih liberalizacija i 4. lipnja 1989. režim je krvavo ugušio prodemokratske studentske prosvjede.

Međunarodna zajednica redovito kritizira stanje ljudskih prava u današnjoj Kini koja bi, kako se predviđa, već 2010. mogla istisnuti Japan s 2. mjesta po gospodarskoj snazi i zauzeti njegovo mjesto.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika