01.10.2009. / 19:53

Autor: Boris Bilas

Stazić protiv HTV-a: Uredništvo želi na televiziju vratiti partijski koncept

Članica Vijeća HRT-a Marina Škrabalo naglasila je, pak, da je na HRT-u zabilježen napredak na području kulture govora, ali da je on nedovoljan, zbog čega se Vijeće nada dobroj suradnji urednika s HTV-ovim edukacijskim centrom

Nenad StazićNenad StazićSaborski Odbor za medije podržao je danas izvješće o napretku u području kulture govora, objektivnog informiranja, razvitka javnih sadržaja i otklanjanju pogovora o korupciji na HRT-u.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je, međutim, kako HTV-ovo uredništvo želi HTV s koncepta javne televizije vratiti na koncept partijske televizije.

Stazić je podsjetio kako je HTV u srpnju u jednosatnoj emisiji emitirao oproštajni govor bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera na HDZ-ovu Općem saboru.

Naveo je kako Sanader u to vrijeme više nije bio premijer, dodavši da Zakon o medijima zabranjuje promidžbu političkih stranaka izvan izborne kampanje.

Po Stazićevu mišljenju "HTV se ne može pravdati interesom javnosti", "izravno je kršila zakon" i "stavila se u službu jedne političke stranke". Zato je pozvao na odgovornost i glavnog ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića.

HDZ-ovi članovi Odbora oštro su odbacili tvrdnje da je Hrvatska televizija u službi HDZ-a, a Suzana Bilić-Vardić (HDZ) ocijenila je kako HTV-ovi novinari često nastupaju upravo u korist SDP-a.

Kao primjer je navela naziv "harač" kojim je zastupnik Nenad Stazić "krstio" posebni porez na dohodak, a njegov naziv dalje su preuzeli i novinari HTV-a.

"Kako se moglo dopustiti da novinari javne televizije porez nazivaju haračem", upitala je Bilić-Vardić, ocjenivši da je to "u funkciji jedne stranke".

Članica Vijeća HRT-a Marina Škrabalo naglasila je, pak, da je na HRT-u zabilježen napredak na području kulture govora, ali da je on nedovoljan, zbog čega se Vijeće nada dobroj suradnji urednika s HTV-ovim edukacijskim centrom.

Vijeće HRT-a traži i reviziju termina, odnosno da se u udarnim televizijskim terminima emitiraju javni sadržaji.

Traži se i manja dominacija nogometa u sportskom programu, a percepcija korupcije u izvješću je prepoznata kao reputacijski rizik za HRT, izvijestila je Škrabalo.

Saborski Odbor za medije jednoglasno je podržao prijedlog kandidature Vlahe Bogišića za člana Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije - Hine, uz primjedbu Stazića i dijela vanjskih članova Odbora da je javni poziv za to mjesto trebalo objaviti u više dnevnih listova, a ne samo u Vjesniku.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika