02.10.2009. / 07:27

Autor: Hina

Video arbitražnog sporazuma: Ništa od izlaza na otvoreno more za Sloveniju

Taj tekst je zapravo nacrt sporazuma o arbitraži koji bi predstavnici Europske komisije trebali službeno ponuditi dvjema državama kako bi počele rješavati granični prijepor

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorBuduća međunarodna arbitraža, koja bi trebala riješiti slovensko-hrvatski granični prijepor, odlučivat će o "dodiru Slovenije s otvorenim morem", ali ne o teritorijalnom izravnom kontaktu slovenskih voda s međunarodnim vodama, tvrdi slovenska televizijska postaja A-kanal.

Ta je televizija u četvrtak objavila "isječke iz arbitražnog sporazuma", odnosno pregovarački okvir koji je za buduće pregovore s Hrvatskom o arbitraži u početku tjedna prihvatila slovenska vlada, a poslije unatoč protivljenju oporbe potvrdio i parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Komercijalna televizijska postaja bliža oporbenimn strankama desnog centra tvrdi da se domogla tajnog dokumenta slovenske vlade pisana na slovenskom i engleskom jeziku koji nosi naslov "Inicijativa za rješenje graničnog sporazuma između Republike Slovenije i Republike Hrvatske".

Televizija prenosi da formulacije iz tog teksta ne sugeriraju da će buduća međunarodna arbitraža odlučivati o "izravnom kontaktu Slovenije s otvorenim morem", što je bila do sada uobičajena formulacija slovenskih zahtjeva u zadnjih desetak godina.

Taj tekst je zapravo nacrt sporazuma o arbitraži koji bi predstavnici Europske komisije trebali službeno ponuditi dvjema državama kako bi počele rješavati granični prijepor.

Po dokumentu koji prenosi A-kanal, arbitražni sporazum Sloveniji ne jamči izravan teritorijalni kontakt s međunarodnim vodama. Uz to, u dokumentu nema odredbe da će arbitraža uzeti u obzir interno načelo pravičnosti (ex aequo et bono), nego samo internu pravednost (equity) kakvu pretpostavlja svaki sudski pravorijek.

Arbitražni sud tvorit će, po istom izvorru, pet arbitara od kojih će po jednoga izabrati Slovenija i Hrvatska, a ostale bi birale s popisa koji će im ponuditi Europska komisija.

Uz to, arbitraža će se odnositi i na kopnenu i na morsku granicu, a računa se da bi presuda mogla uslijediti za tri godine pošto arbitražni sporazum stupi na snagu, naveo je u svojoj ekskluzivnoj vijesti slovenski A-kanal.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor zadnjih je dana ustrajno izjavljivao da je njegova vlada pristala na arbitražni okvir jer je povoljan za Sloveniju te da će arbitraža odlučivati o kontaktu

Slovenije s otvorenim vodama. Pahor je tvrdio da pojam "junction", upotrijebljen u drugom Rehnovu prijedlogu koji bi trebao biti biti temelj arbitraže, zapravo znači dodir ili spoj s međunarodnim vodama u smislu negdašnjeg parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan.

Oporba međutim zadnjih dana tvrdi da Pahor o sporazumu o arbitraži nije otkrio sve detalje, a bivši predsjednik vlade Janez Janšta nije isključio da će sudjelovati na referendumu kojim bi se arbitražni sporazum s Hrvatskom poništio. Jer, kako tvrdi, njime granica s Hrvatskom u njezinu prijepornu dijelu neće biti poznata prije ulaska Hrvatske u EU.

Ništa od izlaza na otvoreno more za Sloveniju

Ništa od izlaza na otvoreno more za Sloveniju

Video arbitražnog sporazuma: Ništa od izlaza na otvoreno more za Sloveniju

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
21/5/09

malicoban, 02.10.09. 12:23

dodir slovenije sa međunarodnim vodama,,,, svašta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika