02.10.2009. / 09:28

Autor: Martina Čizmić

Stručnjaci: Hrvatska će ući u EU s Islandom 2012. godine

Sa 2012. godinom slažu se i europski povjerenik za Hrvatsku Hannes Swoboda, ali i Michael Emerson iz Centra za europske političke studije

Hrvatska zastava mogla bi im se pridružiti 2012. godineHrvatska zastava mogla bi im se pridružiti 2012. godinePrva Međuvladina konferencija koja će se održati nakon 10 mjeseci u Bruxellesu napokon će se pozabaviti otvaranjem i zatvaranjem poglavlja u pristupni pregovorima sa Europskom unijom. Do sada je Slovenija zbog neriješenog graničnog pitanja blokirala 14 poglavlja, sada će njih 11 biti odblokirano.

To će ujedno označiti i nastavak procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Iako je datum za ulazak u EU prvo bio veoma optimistično najavljivan za 2010. godinu, pa pomaknut na 2011. godinu, zbog zavrzlame sa Slovenijom, realno bi bilo za očekivati ulazak 2012. godine. Naravno, ukoliko se ponovno nešto ne ispriječi na tom putu.

Sa 2012. godinom slažu se i europski povjerenik za Hrvatsku Hannes Swoboda, ali i Michael Emerson iz Centra za europske političke studije.

Slovenski Dnevnik je za mišljenje o datumu ulaska Hrvatske u EU upitao i bivšeg člana pregovaračke skupine za Sloveniju.

"Optimistično i realno je očekivati ulazak u 2012., dok je svako odstupanje od toga negativan scenariji", rekao je Emil Erjavec i podsjetio kako je za ratifikaciju slovenskog ulaska u EU bilo potrebno 15 mjeseci. "Realno, postupak ratifikacije u parlamentima zemalja članica može trajati između jedne i dvije godine", dodaje.

Ono što se prije spominjalo, ulazak Hrvatske u paketu sa ostalim državama s Balkana, danas se čini malo vjerojatno. Erjavec smatra kako će Hrvatska vjerojatno u EU ući zajedno sa Islandom, što će joj u odnosu na druge Balkanske države dati veliku prednosti.

Ivo Vajgl, jedan od članova bilateralne komisije za određivanje granice između Hrvatske i Slovenije, zalaže se pak da se granično pitanje riješi prije ulaska Hrvatske u EU, kako bi Hrvatska ušla neopterećena.

I član hrvatske misije pri EU, Branko Baričević istaknuo je kako bi se pregovori sa EU mogli dovršiti u prvoj polovici sljedeće godine. Nakon toga, realno je očekivati ratifikaciju pristupa koja bi mogla trajati oko godinu i pol. Tako je, smatra Baričević, 2012. godina termin koji se u ovom trenutku čini najvjerojatnijim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 02.10.09. 11:15

Marš Vajgl!
I vi ste ušli u EU opterećeni neriješenom granicom i s nama i s Talijanima, pa vam to ne smeta da budete ucjenjivačko smeće EU!
Ne brineš se ti o hrvatskoj opterećenosti, već brineš to što znaš kad jednom budemo unutar EU, tad nas više ne možete ni na koji način ucjenjivati!

Koštali ste nas godinu zaostatka i sigurni budite da će vam to bili na vrlo bolan način vraćeno!

Države se uvijek snadju kako vratiti uvredu, ucjenu ili slično, prirepci alpski!!


registracija
21/5/09

malicoban, 02.10.09. 12:15

rampa,
vidiš da nas i sada nemogu više ucjenjivati. Hrvatska je članica NATO saveza, pa ćemo vidit sada kako će slovenčad puhat!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika