02.10.2009. / 11:27

Autor: Hina

Trichet: Snažan dolar nužan je za stabilan rast

Euro je prošli tjedan dosegnuo najvišu razinu u godini dana prema dolaru da bi u se četvrtak zelena novčanica nešto oporavila

Jean-Claude TrichetJean-Claude TrichetČelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pridružio se zagovornicima snažnijeg dolara, upozorivši da bi velike fluktuacije valutnih tečajeva mogle odgoditi gospodarski oporavak.

"Koliko vidim, prisutno je snažno uvjerenje da nam je u zajedničkom interesu snažan i stabilan financijski sustav", kazao je Trichet u obraćanju novinarima u Švedskoj u četvrtak, dva dana prije sastanka G7 koji će biti održan ovaj vikend.

"Pretjerane oscilacije i neuredna kretanja valutnih tečajeva imaju nepovoljne implikacije po gospodarsku i financijsku stabilnost", dodao je.

Euro je prošli tjedan dosegnuo najvišu razinu u godini dana prema dolaru da bi u se četvrtak zelena novčanica nešto oporavila.

"I u Europi i u Japanu prisutan je jasan otpor nastavljenom slabljenju dolara", ocijenio je analitičar tvrtke ECU Group Kit Juckers.

U Europi je prisutno uvjerenje da je Washington dopustio pad vrijednosti dolara tijekom proteklih 12 mjeseci kako bi pomogao potaknuti oporavak američkog gospodarstva od recesije, dok Europa strahuje da bi snažan euro pogodio njezin izvoz.

U Istambulu će se 3. listopada okupiti ministri financija G7 - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a - uoči godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Vezane vijesti

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Ključne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika