02.10.2009. / 12:07

Autor: Hina

Strauss-Kahn upozorava: Europa bi mogla kaskati za globalnim oporavkom

"Europsko je gospodarstvo manje fleksibilno pa sporije tone ali se i sporije oporavlja. Krutosti europskih gospodarstava koje su ih do određene mjere štitile tijekom krize otežavaju obnovu oporavka", dodao je

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-KahnZbog manje fleksibilnih gospodarstava Europa bi mogla sporije od ostalih svjetskih regija napredovati na putu postupnog oporavka od globalne gospodarske krize, upozorio je u petak čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Europa je bila manje pogođena u smislu da se bolje držala nakon što je došlo do snažnog pada aktivnosti u SAD-u, no jednako bi tako mogla sporije reagirati i na rast aktivnosti", kazao je Dominique Strauss-Kahn novinarima.

"Europsko je gospodarstvo manje fleksibilno pa sporije tone ali se i sporije oporavlja. Krutosti europskih gospodarstava koje su ih do određene mjere štitile tijekom krize otežavaju obnovu oporavka", dodao je.

Ponovio je ranije upozorenje da bi svijet trebao očekivati slabiji gospodarski rast od onog u razdoblju prije krize, te naglasio kako je još uvijek prisutna opasnost od ponovljenog zapadanja u krizu, budući da se očekuje da će u mnogim zemljama nezaposlenost nastaviti rasti još mjesecima.

Također je upozorio na opasnost da se vlade u takvim okolnostima odluče na prerano povlačenje izvanrednih mjera pomoći. "Bojim se da bi vlade mogle preuranjeno zaključiti da je kriza gotova i odlučiti se vratiti uobičajenoj politici. To bi bila prava greška i jedna od prijetnji kojih se moramo čuvati", kazao je.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika