02.10.2009. / 13:40

Autor: Renato Baretić

Krajnja perverzija: Baretić u obrani Thompsonovih prava

Zašto bi grijehe europskih filofašisa i neonacista odjednom trebao okajavati naš proračunati light-ustasha, taj estradni kerum, samonikli potpaljivač mentalne makije i niskog raslinja! Ne dam! Ne dam, jer potez nije fer i ne zrači niti tračkom inteligencije

Krajnje perverzna situacija... Malo je novinara u Hrvatskoj ispisalo više redaka protiv filoustaštva Marka Perkovića Thompsona i njegovih vjernih slušatelja, a sad sam se našao, da me nitko ništa nije pitao, u situaciji da naprosto moram braniti njegova građanska prava. Građanin Marko Perković, naime, bez ijedne kaznene prijave, kamoli presude, u ijednoj zemlji Europske unije, neće tri godine moći ni u Brežice, ma ni po brus za svoj mač! Najiskrenije mislim da je to budalaština na kvadrat i potpuno sam siguran da je posrijedi nevjerojatno kršenje građanskih prava Marka Perkovića. Idiotsko taman koliko i kontraproduktivno.

Postoji, naime, u Europi na tisuće izravnijih i otvorenijih filofašista i neonacista od njega, i oni sasvim cool šibaju schengenskim prugama i autocestama, od Varne do Oostendea, od Stockholma do Gibraltara, a o izvanšengenskim zemljama da ni ne govorim. Idu uokolo, organiziraju svakovrsna sranja, tuku ljevičare, homoseksualce, liberale, židove, crnce, Slavene, Arape... I nikome ništa, barem što se prelaženja granice tiče. I sad bi odjednom grijehe svih njih trebao okajavati ovaj naš proračunati light-ustasha, taj estradni kerum, samonikli potpaljivač mentalne makije i niskog raslinja! Ne dam! Ne dam, jer potez nije fer i ne zrači niti tračkom inteligencije!

Malo mi je ljigavo citirati samoga sebe, ali ima već i više od godine dana otkako sam ponudio recept za rješavanje svih naših problema s Thompsonom: sve koji na koncertu osvanu s bilo kojim ustaškim obilježjem - cak!-cak! - lisičine na ruke, pa u maricu. A njemu, čim s pozornice zavikne onaj ustaški pozdrav - isključiti struju, bez mogućnosti ponovnog uključivanja. I tako nekoliko koncerata za redom, pa da vidimo čija majka crnu vunu prede i čiji dedo voza skejtborda...

Nikad nitko, dakako, nije ni pokušao išta slično, a tako je prokleto jednostavno.

Švicarci i Europljani, kako vidimo, glupi su baš poput nas, što nam je, ako već ne utjeha, onda barem još jedan dokaz kompatibilnosti za prijem u tu družbu. Da su pametniji od nas, dopustili bi Perkoviću ulaz u Švicarsku i cijeli Schengenland, a onda mu zabranili - izlaz. Barem na tri godine. Pa nek njih za to vrijeme ispituje ližu li im vuci s glečera vodu i pjeva u čast Dachaua i Treblinke stare...

Vezane vijesti

Licemjerje Josipovića i Vesne Pusić ne pomaže BiH

Licemjerje Josipovića i Vesne Pusić ne pomaže BiH

Poznati franjevac, teolog i profesor Petar Jeleč rekao je u intervjuu za Sarajevo-x.com kako ne očekuje da će se dolaskom Kukuriku koalicije na vlast… Više

Komentari

registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 02.10.09. 15:30

bareticu, pa ti ne razumijes niti politiku niti moral niti pravo. slozio bih se da cisto pravno gledano, nema (jos) prijava, ali.... poanta ove zabrane i jest bas u tome da se na neki nacin materijalizira misljenje o tome sto ih nema. svakako bi ih trebalo biti, svakako je kroz sankcioniranje incidentnog pjevaca europa pokazala i sto misli o hrvatskoj i njenom odnusu prema fasizmu, a koji se ogleda kroz nevjerojatno tolerantan odnos prema ustasama, fasizmu i slicnim nakaradnim pojavama. Hrvatska se jos uvijek nećka kada je u pitanju rigorozan odnos prema tim pojavama, a europa kroz ovu cavoglavsku maskotu poruku salje prvenstveno hrvatskoj. lamentiranje o gradjanskim pravima u ovom je kontekstu potpuno bezvezno, otprilike kao sto je bilo lamentiranje o pravu mir i tisinu po kucnom redu za vrijeme rata...


registracija
15/11/06

rimaz, 02.10.09. 16:42

A sada, da li netko (autor) drži figu ispod stola, a drugom kuca po tastaturi, ili je sve ovo humor. Zapravo, zašto neka institucija ne može procijeniti da je netko opasan za njegovu sigurnost, i samim time mu zabrani pristup. Švicarci su vrlo prepredeni i ne žele dopustiti mogućnost da izazovu nekakva nacionalistička zbivanja unutar svojih granica.( a spasili su države EU,jer i njih 90% misli tako). Autor, neovisno o svjetonazoru, dobro zna da se nezrela masa lako podigne na noge sano sa jednim pokretom. Tu ne treba biti stihova, niti pjesme. Dosta je atmosfera. A na takvim koncertima, atmosfera se formira prije koncerta. S toga, nikako ne mogu zaboraviti autorski rad pjevača, koji je svim grlom i srcem pjevao i dodavao stihove na ustašku narodno-domoljubnu pjesmu. Nadam se da sada netko neće tvrditi da je to montaža, jer je kroz samo djelovanje krezubog kosonje iz Čavoglava to bilo priznato.


registracija
26/7/09

odredjen, 02.10.09. 16:48

Mozda vecina ipak ne kuzi sto je pisac htio reci? Oni koji kuze, samo ce se nasmijati... Odlican tekst!


registracija
1/4/07

ulomax, 02.10.09. 17:06

Jedite govna kvaziintelektualci!


registracija
4/10/09

scorpion777, 04.10.09. 11:05

Na ustavnom sudu u ZG je donesena odluka da pozdrav ZA DOM SPREMNI nije ustaški pozdrav, več starohrvatski pozdrav!! Tako da Renato Baretić žali se USTAVNOM SUDU!


registracija
23/9/09

nikopol, 04.10.09. 11:56

Pa ljudi, hajdemo se osloboditi svih aveta proslosti. Krenimo sa nasljednistvom iz NDH, pa onda svakako onih iz SFRJ, pa onda iz pocetka. Mogli bi malo u EU ali svakako bi trebali Dalmaciju Italiji, Krajinu Srbima, Zagorje, Slavonija itd. Austriji, Bosna je vec eto ostala Turcima pa da se pozdravljamo onako fino kao prije: Guten Tag, Buon Giorno, Selam itd. Ma bice nam najbolje. Fino cemo uvijek svako protiv svog gazde onako malo zanovijetati ali ipak cemo imati nekog da nam kaze kuda. A da li ce neki "nas" gradanin smiti negdje preko grane ili ne to ce nam reci evo kao i danas Svicarci ili pak Slovenci recimo. Ajmo doma.


registracija
23/6/09

haustor, 04.10.09. 12:11

Barni, jako dobro, britko i cinično u Tvom stilu, ali nekak mi se čini da malo čitatelja (pardon - komentatora) kuži kaj si htel reći, sa izuzetkom @odredjenog!
@nikopol, pa kak da se oslobodimo aveti prošlosti, kad se kod nas još ne zna kak je završil prvi svjetski rat! Navodno je bilo 2:1, s tim da su Hrvati dobili gol doma ulaskom u Kraljevinu! A detalje 2, svjetskog rata još treba analizirati tzv. Oko sokolovo, g-din Mateo Beusan, pa da vidimo da li i gdje su suci pogriješili, pa onda rasprava za zelenim stolom, i tek onda eventualno rezultat. E, onda nas čeka još Domovinski rat, pa....i tako unedogled, samo kako bi se nama, "stoki sitnog zuba" (kako nas je lijepo, nadasve nadahnuto i očinski nježno, s neizmjernom ljubavlju nazvao "precjednik prvi"!) skrenula pozornost sa stvarnog problema. Divide et impera, rekoše neki kaj su davno umrli, ali naši to i dalje provode podjelama na komunjare, neo komunjare, lijeve, desne, srednje (prste) itd., itd. A kaj se podjele zemlje tiče - nekak imam dojam da je teta Jaca već počela, jer kako drukčije objasniti ostavku g-dina Rudolfa i pobjednički Pahorov smješak, i, naravno, ulizivačko-podrepni osmijeh tete prozvane! Rezultati dogovora, kad ih saznam, odnosno kad procure, će nas, vjerujem, osupnuti, kao i sve kaj izlazi iz onih prostorija dobro čuvane (zakaj, ak su svi tak brižni, koga se boje?) zgrade na zapadnoj strani Markova trga!


registracija
23/9/09

nikopol, 04.10.09. 12:28

Pa gospon haustor,
posto vi kao pardon lektorat komentatora drzite znanje o stvarnoj srzi ovog clanka, mozda budite tako fini pa i nama krezuboj stoki podijelite malko svjetlosti. Mozda cak i saznamo cemu se gosp. Pahor smjesi?
2:1 nedvojbeno. Pitanje je samo za koga, protiv koga.


registracija
20/7/09

Hallelujah, 04.10.09. 17:27

Pa zar vi mislite da Baretic i ostali kolumnisti uopce procitaju komentare na svoje tekstove? Ja mislim da mozda cak niti ne pogledaju ima li neki komentar. Gotovo svi novinari i novinarcici u Hrv. misle o sebi da su genijalci u pisanju, a isto tako svaka "susa" misli da zna pisati javno i da je to ljudima zanimljivo citati! Osobno, Bareticev stil mi se ne svidja, iako su mu teme cesto zanimljive. Opcenito, ne volim dugacke tekstove, duge komplicirane recenice, kojekakove bezvezne autorove novo-kovanice, a prava mi je muka kad koriste strane rijeci i tudjice (valjda misle da tako djeluju pametnije!) a koje ipak ogromna vecina ne razumije. Pa tako ispada, da oni pisu za svoj "cef" i neko svoje "intelektualno izivljavanje", umjesto za prosjecnog citatelja. U ovom clanku ima SAMO par takvih rijeci (cool, filofasisti, schengenski, kompatibilnost) a i one su nepotrebne. Takve i slicne rijeci mogu itekako uciniti jedan tekst teze razumljivim.
Meni osobno nije bas jasno sto je Bareticeva poruka ili poanta tog clanka i nesto mi je poprilicno zbrckan i zbrljan. Najbolja mu je strana to, sto je KRATAK!


registracija
23/9/09

nikopol, 05.10.09. 13:02

Uh, ovo sada ide u totalno pogresan smijer.
Ne vidim u gornjem tekstu zbilja nista komplicirano, kripticno ili sifrirano. Zbilja jasna stvar. Inace cjenim gosp. Bareticev stil, narocito u beletristici.
Mislim krasna je stvar sto i mi mozemo kritizirati i komentirati, bas kao sto kolumnisti kritizijaru i komentiraju neke dogoadaje.
Pa sto se mene tice, neka Baretic pise sta hoce, Thompson pjeva sto zeli, Ceca i Brena u duetu po volji a mi cemo to sve fino pogledati kako kome odgovara i ovdje se o tome dogovoriti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika