02.10.2009. / 14:14

Autor: Andrea Belin

Istraživanje: Zašto je voda najvažniji napitak

Ona liječi, pomaže pri detoksikaciji, gubitku tjelesne težine i oslobađa nas viška soli. No, ne budemo li ju dovoljno konzumirali možemo osjećati i simptome nekih bolesti, a manjak koncentracije je zajamčen

Voda je najvažnija za zdravlje, ali i ljepotuVoda je najvažnija za zdravlje, ali i ljepotuLjudsko tijelo sadrži oko šezdeset i pet posto vode, a poznato je da bez tekućine organizam ne može normalno funkcionirati. Gubitak samo dva posto vode iz tijela može rezultirati simptomima dehidracije, kratkotrajnim gubitkom pamćenja i problemima s koncentracijom.

Prirodni lijek
Tijekom dehidracije, odnosno nedostatka vode u organizmu, mozak prestaje normalno funkcionirati i osjećamo umor. Osim toga, voda blagotvorno djeluje na probavni sustav, kožu i štiti organizam od štetnih tvari.

Gubitak kilograma
Ukoliko ste različitim dijetama pokušavali skinuti višak kilograma, sigurno ste zamijetili da gotovo svaka preporuča pojačanu konzumaciju vode. Voda smanjuje apetit i pomaže metabolizmu da ukloni nagomilano salo. Statistike također pokazuju da smanjeno unošenje vode rezultira povećanjem masnih naslaga.

Nakupljanje vode
Kada organizam ne dobiva dovoljno tekućina, ponaša se kao da je ugroženo i pokušava sačuvati svaku kap. U takvim situacijama organizam "sprema" vodu u van staničnim prostorima, a natečeni zglobovi, noge i ruke tada su neizbježni. Dakle, kako bi izbjegli ovakve probleme koji znaju biti veoma bolni, radije pijte dovoljno tekućine.

Nakupljanje soli
Ispijanje vode pomaže tijelu da se oslobodi nepotrebnih količina soli. Valja zapamtiti da je bezbojnu tekućinu najzdravije piti hladnu, međutim to ne znači da smije biti zaleđena. Naravno da ćete na taj način brže ugasiti žeđ, ali će automatski vaš organizam potraživati još vode.

Još nekoliko savjeta:
1. Povećajte unos vode
2. Osim nakon jela, vodu pijte i između obroka
3. Tijekom pauze na radnom mjestu, umjesto kave, radije pijte vodu
4. Alkohol zamijenite vodom

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

registracija
30/6/09

Marceza, 02.10.09. 17:17

Hvala, koristan članak...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika