02.10.2009. / 16:43

Autor: Hina

HSU: 'Harač' zahvatio osam tisuća umirovljenika

HSU od Vlade traži da objasni "kakav je to porezni sustav u kojemu ne postoji neoporezivi dio prihoda za građene s prihodima iznad tri tisuće kuna"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatska stranka umirovljenika (HSU) upozorila je u današnjem priopćenju da je provedenim usklađivanjem mirovina u rujnu, a koje je iznosilo svega 1,35 posto, gotovo osam tisuća umirovljenika ušlo u kategoriju građana koji državi moraju platiti "harač", odnosno, krizni porez.

Na taj način su brojni umirovljenici ovoga mjeseca, unatoč zakonom zajamčenom povećanju mirovina od 1,35 posto, primili niže mirovine negoli mjesec dana ranije, ističe u priopćenju HSU.

Stranka smatra da je riječ o nedopustivom zadiranju u stečena prava umirovljenika i radnika i nevjerojatnom incidentu u poreznom sustavu koji je inaugurirala trenutačna vlada. "Ovakvom primjenom zakona o tzv. kriznom porezu - haraču za hrvatske građane ukinut je institut neoporezivog dijela mirovine i plaće. Isto se odnosi i na hrvatske radnike, a primjenom ovog zakona, kojim se ruši temelj socijalne države, građani su dovedeni u različite pravne položaje, čime se u Hrvatskoj nastavlja s kršenjem osnovnih ustavnih prava", navodi se.

HSU od Vlade traži da objasni "kakav je to porezni sustav u kojemu ne postoji neoporezivi dio prihoda za građene s prihodima iznad tri tisuće kuna".

Vezane vijesti

Britanci 'blokirali' Inu

Britanci 'blokirali' Inu

Britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je kupnju dionica Ine na Londonskoj burzi, izvještava Novi list. Na stranicama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika