02.10.2009. / 18:56

Autor: Ivica Medo

Video: Rio de Janeiro dobio Olimpijske igre 2016.; Chicago ispao u prvom krugu

Olimpijske igre 2016. održat će se u Rio de Janeiru koji je u finalnom krugu glasovanja dobio više glasova od Madrida, dok su glavni favorit Chicago i Tokio otpali ranije nego što se očekivalo

Rio de Janeiro slavi pobjeduRio de Janeiro slavi pobjeduBrazil je tako postao prva zemlja domaćin olimpijskih igara iz Južne Amerike.

Rio de Janeiro u finalnom glasovanju članova Međunarodnog olimpijskog komiteta, koje je održano u Kopenhagenu, dobio je većinu od ukupno 95 glasova.

Iako se očekivalo da će Rio najveću bitku voditi s Chicagom, čiju je kandidaturu osobno došao podržati i američki predsjednik Barack Obama, u finalni krug ušao je glavni španjolski grad Madrid, dok je Chicago iznenađujuće ispao u prvom krugu, a Tokio u polufinalu.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva bio je uz slavnog Pelea glavni lobist Brazila, a nakon izbora poručio je članovima MOK-a: "Rio je spreman. Dali ste nam šansu i nećete biti razočarani. Uvjeren sam kako su igre došle u prave ruke. Da su ih dobile neke druge zemlje, to bi za njih bilo još samo jedno natjecanje više. To neće biti samo igre Brazila nego i cijele Južne Amerike", zaključio je Lula da Silva.

Nakon što je predsjednik MOK-a Jacques Rogge proglasio pobjednik, brazilska nogometna legenda Pele nije mogao sakriti suze.

Rogge je naglasio kako je kandidatura Rija s tehničke strane bila vrlo jaka, ali da je presudila vizija igara koje slave sportaše i sport, ali jednako tako otvaraju nove mogućnosti gradu, regiji i cijeloj zemlji.

Dvije godine trajao je postupak prijava i kandidatura za organizaciju OI 2016. MOO je zaprimio prijave sedam gradova - Baku (Azerbajdžan), Chicago (SAD), Doha (Katar), Madrid (Španjolska), Prag (Češka), Rio de Janeiro (Brazil) i Tokio (Japan), da bi Izvršni odbor MOO-a 4. lipnja 2008. godine izabrao četiri grada kandidata.

Kampanja je trajala sve do petka, kada su članovi MOO-a donijeli odluku da će grad domaćin OI 2016. biti Rio de Janeiro.

Vezane vijesti

Rio+20 nije mjesto za političku romansu

Rio+20 nije mjesto za političku romansu

Izuzimajući u svooj raskoši neke nedostižne međunarodne konferencije koje je posljednjih godina organizirao Katar u svojoj prijestolnici Dohi, skup… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika