04.10.2009. / 13:14

Autor: Hina

U slučaju oštrije zime Hrvatskoj ponovno prijeti nestašica plina

GTE je proveo istraživanje u 23 članice EU-a, uz iznimku Malte, Latvije, Estonije i Cipra, te u Hrvatskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU skupini od ukupno 29 europskih zemalja samo Hrvatska neće moći pokriti svoje potrebe za plinom ako zima bude oštrija nego što je uobičajeno, navodi se u preliminarnoj godišnjoj prognozi udruženja plinskih operatera "Gas Transmission Europe" (GTE).

U slučaju iznimno oštre zime u Hrvatskoj stopa iskorištenosti opskrbnih kapaciteta iznosila 126 posto, što znači da kapaciteti ne bi bili dovoljni za podmirivanje potražnje. Budu li pak zimske temperature uobičajene, stopa iskorištenosti kapaciteta u Hrvatskoj iznosit će 87 posto.

GTE također navodi da potrošnja električne energije u EU, čak i u slučaju iznimno hladne zime neće premašiti 35,63 gigavatsati na dan. U slučaju uobičajenih vremenskih uvjeta bila bi na razini od 28,66 gigavatsati. Prema istraživanjima, GTE zaključuje da su kapaciteti za proizvodnju i transport plina u Europi dovoljni za proizvodnju 39,4 gigavatsati struje na dan.

GTE je proveo istraživanje u 23 članice EU-a, uz iznimku Malte, Latvije, Estonije i Cipra, te u Hrvatskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika