04.10.2009. / 18:19

Autor: Boris Bilas

Video krvavog pira 'navijača': U Širokom Brijegu ubijen navijač Sarajeva

Navijači Sarajeva su pod jakom policijskom pratnjom i praćeni napadima navijača Širokog Brijega napustili grad. Utakmica je otkazana. Današnji neredi najveća su sportska tragedija u BiH

Nepomično tijelo navijača Sarajeva na ulici u Širokom Brijegu (Foto: Pixsell)Nepomično tijelo navijača Sarajeva na ulici u Širokom Brijegu (Foto: Pixsell)Jedan navijač Sarajeva ubijen je u neredima u Širokom Brijegu. Ozlijeđeno je 20-ak osoba, među kojima je i jedan policajac s težim ozljedama. Prema pisanju BiH medija prije početka utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva došlo je do sukoba navijača, a na kraju je i susret odgođen.

Navijački neredi izbili su nakon dolaska triju autobusa s navijačima Sarajeva u Široki Brijeg, gdje se trebala održati utakmica istoimenih nogometnih momčadi.

Kako piše BiH portal sportsport.ba, navijači Sarajeva su navodno po dolasku u Široki počeli razbijati kioske, trgovine i automobile, a onda su se sukobili sa domaćim navijačima i policijom. Ubrzo su na mjesto sukoba stigli pripadnici specijalnih policijskih snaga, koji su upotrijebili i vatreno oružje.

"Navijač iz Sarajeva Vedran Puljić smrtno je stradao od ozljeda zadobivenih od oštroga predmeta", rekao je Čutura. Odbacio je neslužbene tvrdnje kako je 24-godišnji mladić ubijen iz vatrenoga oružja o čemu se nagađalo.

Epilog izgreda je i izgoreno policijsko vozilo, razbijeni izlozi, te prozori na obiteljskim kućama.

Očevici iz Širokog Brijega tvrde da je poveća skupina navijača Sarajeva čim je izašla iz autobusa počela bacati kamenje i premlaćivati slučajne prolaznike nedaleko od stadiona Pecara gdje se trebao igrati nogometni susret.

Susret je osiguravao vrlo mali broj policajaca budući da je najveći broj policajaca iz Širokog Brijega i okolnih općina bio prebačen u Mostar gdje se također igrala utakmica visokog rizika između Zrinjskog i Veleža, koja je ranijih godina bila obilježena međunacionalnim sukobima Hrvata i Bošnjaka.

Umjesto u Mostaru, ovi izgredi kulminirali su u Širokom Brijegu. Huligani su zapalili i jedno policijsko vozilo u Širokom Brijegu te su se raširili po gradu napadajući više civila. U tome trenutku došlo je do otvorenog sukoba navijača Sarajeva i Širokog Brijega koji su se sa stadiona uputili prema gradu kada su čuli da se događaju neredi.

U općem metežu jedna je osoba po riječima očevidaca otišla po kalašnjikov i ispalila rafal u zrak. No ni to nije spriječilo nastavak sukoba navijačkih skupina. Još uvijek nije poznato tko, ali netko je iz mase pucao na navijače. Prema jednoj varijanti bili su to policajci, a po drugoj civili koji su oteli oružje policiji.

Stvari su se primirile kada je angažirana jedna postrojba specijalne policije. Tada su se navijačke skupine uspjele razdvojiti. U širokobriješki Dom zdravlja se tijekom poslijepodneva prijavilo više desetina osoba tražeći pomoć. Velik broj ozlijeđenih prebačen je i u Mostar na odjel Urgentne medicine, tvrde lokalni mediji u Mostaru.

Navijači Sarajeva su pod jakom policijskom pratnjom i praćeni napadima navijača Širokog Brijega napustili grad. Utakmica je otkazana. Današnji neredi najveća su sportska tragedija u BiH.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika