05.10.2009. / 12:21

Autor: Borivoje Dokler

Bentley Mulsanne: Prestižna limuzina za svjetsku elitu

Mulsanne je prva limuzina koja je nakon osamdeset godina u potpunosti osmišljena, dizajnirana i napravljena u Bentleyevoj tvornici u Creweu

Dizajn novog Mulsannea uspješan je spoj luksuza, elegancije i unikatno ručnorađenih detaljaDizajn novog Mulsannea uspješan je spoj luksuza, elegancije i unikatno ručnorađenih detaljaPrestižni britanski proizvođač automobila Bentley predstavio je svoju novu superluksuznu limuzinu Mulsanne. Riječ je o limuzini koja bi trebala zamijeniti postojeći model Arnage, a posebno je zanimljiva i zbog toga što je to nakon osamdeset godina prva limuzina koja je u potpunosti osmišljena, dizajnirana i napravljena u Bentleyevoj tvornici u Creweu. Zadnji veliki Bentley iz 1930. imao je 8-litarski motor i bio je službeno vozilo Waltera Owena Bentleya, a svi ostali luksuzni automobili iz te tvornice nosili su oznaku Rolls-Royce.

Ime limuzine inspirirano uspjesima na utrci La Mansa

Ime Mulsanne vuče svoje korijene iz slavne Bentleyeve prošlosti, kada su njihovi automobili ostvarili šest Mulsanne je limuzina koja bi trebala zamijeniti postojeći model ArnageMulsanne je limuzina koja bi trebala zamijeniti postojeći model Arnagepobjeda na legendarnoj utrci 24 sata La Mansa. Mulsanne je naime ime mjesta kraj koje se nalazi legendarna staza. Dizajn novog Mulsannea uspješan je spoj luksuza, elegancije i unikatno ručnorađenih detalja. Vanjskim dizajnom dominira tradicionalna Bentleyova kromirana maska s klasičnim okruglim svjetlima, kraj kojih se nalaze i dvije male okrugle maglenke. Sportskom izgledu najviše doprinose unikatni 20-inčni naplati s gumama dimenzija 265/45 ZR 20.

Uređenje unutrašnjosti prema željama kupca

Prava priča o luksuzu počinje tek kada su uđe u voziloPrava priča o luksuzu počinje tek kada su uđe u voziloPrava priča o luksuzu počinje tek kada su uđe u vozilo. Pri uređenju interijera korišteni su samo najkvalitetniji materijali, pri čemu prednjače najfinija koža u bezbroj boja te najluksuznije vrsta drveta. O samom dizajnu interijera ne treba trošiti previše riječi jer je ona ionako prepuštena željama samog kupca. Ipak treba spomenuti da je svaki Mulsanne opremljen vrhunskim multimedijalnim sistemom sa 40 GB hardom koji obuhvaća satelitsku navigaciju, audio/video sistemo, bluetooth, telefon itd... Tu je i audio sistem koji raspolaže s CD izmjenjivačem i 14 idealno raspoređenih zvučnika a opcijski je moguće naručiti i premium audio sistem koji je specijalno za Bentley razvila tvrtka Naim.

Najsnažnije Naimovo pojačalo za naponovljivu zvučnu sliku

Taj sistem raspolaže s najsnažnijim svjetskim automobilskim pojačalom, ukupne snage 2200 Watta, koji uz Pri uređenju interijera korišteni su samo najkvalitetniji materijali,  pri čemu prednjače najfinija koža u bezbroj boja te najluksuznije vrsta drvetaPri uređenju interijera korišteni su samo najkvalitetniji materijali, pri čemu prednjače najfinija koža u bezbroj boja te najluksuznije vrsta drvetapomoć 20 posebno prilagođenih zvučnika stvara nevjerojatnu zvučnu sliku. Možda je zanimljivo spomenuti i to da kupac može birati između 114 različitih boja vozila, a moguće su i razne neuobičajene kombinacije. Mulsanne pokreće moćan 6.75-litarski V8 motor koji razvija snagu od 512 konjskih snaga, uz maksimalni okretni moment od 1020 Nm. Za tu snagu i okretni moment u Bentleyu su razvili kompletno nova šasija, koja će se koristiti samo za taj model.

Očekuje se cijena od 271.000 funti

Mulsanne pokreće moćan 6.75-litarski V8 motor koji razvija snagu od 512 konjskih snaga, uz maksimalni okretni moment od 1020 NmMulsanne pokreće moćan 6.75-litarski V8 motor koji razvija snagu od 512 konjskih snaga, uz maksimalni okretni moment od 1020 NmNovi Drive Dynamic Control sistem u kombinaciji s ZF 8-stupanjskim automatskim mjenjačem moći će se koristiti u četiri moda; Bentley, Sport, Comfort i Custom. Isporuka prvih modela očekuje se polovicom 2010 godine, cijena će se kretati oko 271.000 funti, što znači da će glavni rivali novom Mulsannu biti Rolls-Royse Phantom i Maybach 57 i 62. U skorijoj budućnosti može se očekivati coupe i cabrio verzije Mulsannea koji će zamijeniti modele Brooklands i Azure.


VIDEO o stvaranju Bentleya Mulsannea

Vezane vijesti

Talijanski luksuz s granice siromaštva

Talijanski luksuz s granice siromaštva

U Italiji su porezni službenici, dan prije Nove Godine, sproveli akciju koja je dovela do nevjerojatnih saznanja: gotovo svaki treći građanin, koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika