05.10.2009. / 12:59

Autor: Deutsche Welle

Češki predsjednik se nećka oko Lisabonskog sporazuma

Nakon pozitivnog irskog referenduma i predsjednik Poljske bi ubrzo mogao potpisati Lisabonski sporazum. Ali češki predsjednik Vaclav Klaus ne vidi baš nikakvu žurbu da i on konačno stavi potpis pod Sporazum

Vaclav KlausVaclav KlausNakon Dublina i Irske sve oči Europske unije usmjerene su sada u Prag i Češku. Tamo se očekuje odluka Ustavnog suda nakon što je prošloga tjedna skupina čeških senatora uložila još jednu tužbu protiv reformskog sporazuma. Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisat će Lisabonski sporazum tek kada sud odluči o tužbi, a to bi moglo trajati nekoliko mjeseci. Manje glavobolje Europskoj uniji zadaje poljski predsjednik Kaczynski. On bi najvjerojatnij već u idućih nekoliko dana mogao potpisati Lisabonski sporazum On je najavio da ako Irci na referendumu prihvate Lisabonski sporazum, on neće uskratiti svoj potpis. Parlamenti u Poljskoj i Češkoj već prije nekoliko mjeseci dali su svoju suglasnost Lisabonskom sporazumu.

ašnjenje tehničke potvrde značilo bi da bi se morao produžiti mandat sadašnje Europske komisije za nekoliko mjeseci. Mandat ove Komisije a time i mandat povjerenika ističe 1.studenog. Jer nitko ne želi imati nove povjerenike po još uvijek važećem Sporazumu iz Nice, ako bi Lisabonski sporazum mogao stupiti na snagu već početkom 2010.godine.

Osim toga, treba pripremiti važne odluke oko vodećih pozicija unutar EU-a. Tu je prije svega dužnost stalnog predsjednika Europske unije. Britanski premijer Tony Blair trenutno je favorit na tu funkciju. Ostale bitne pozicije su ministar vanjskih poslova Unije koji bi istovremeno bio i potpredsjednik Europske komisije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika