05.10.2009. / 13:29

Autor: Andrea Belin

Što promjene na tijelu govore o vašem zdravstvenom stanju

Promjene na tijelu ponekad su potpuno bezopasne, međutim zna se dogoditi da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme. Primjerice, bijele naslage na jeziku s čestim bolovima u želucu ukazuju na gastritis dok žute mrlje na noktima javljaju dijabetes. Saznajte još nekoliko simptoma koji vas upozoravaju da čim prije potražite liječničku pomoć

Nokti
I bore mogu biti znak bolestiI bore mogu biti znak bolestiTanke uzdužne linije na noktima koje se ne osjećaju pod prstima potpuno su nevažne dok upadljive uzdužne brazde upozoravaju na dijabetes. Izražene vodoravne brazde javljaju nam psihičke probleme, primjerice stres i depresiju. Situacija u organizmu može biti i puno opasnija. Naime, nepravilnosti na noktima ponekad nas upozoravaju na srčana i želučana oboljenja tako da u takvoj situaciji ne bi bilo loše potražiti liječničku pomoć. Dakle, nokti bi trebali biti glatki i ružičaste boje. Ako su žućkasti ili bijeli, to je ozbiljan znak za uzbunu.

Oči
Natečene oči posljedica su gomilanja tekućine u donjim ili gornjim kapcima, a takve pojave javljaju se uslijed problema s bubrezima i mjehurom. Otečeni kapci mogu ukazivati na iscrpljenosti i poremećaje u radu srca.

Kosa
Suha i oštećena kosa sasvim je normalna pojava. Često se javlja uslijed korištenja novog šampona ili nekih hormonskih poremećaja. Međutim, ako ovakvo stanje kose traje mjesecima, a primijetili ste da ste u kratkom periodu skupili i do nekoliko kilograma, vjerojatno je riječ o oslabljenoj funkciji štitne žlijezde.
Što se tiče opadanja kose sasvim je normalno da izgubite 60 do 100 dlaka dnevno. Ukoliko dnevno gubite više kose, uzroci mogu biti različiti, primjerice hormonski poremećaj ili poremećaj metabolizma (smanjena ili pojačana funkcija štitne žlijezde, dijabetes) i psihička opterećenja.

Jezik
Ako ste na jeziku primijetili bijele naslage, a istovremeno osjećate i bol u želucu, velike su šanse da imate gastritis. Mrlje na jeziku različite veličine ukazuju na poremećaj rada jetre ili lučenja hormona. Crvene linije na jeziku često su simptomi poremećaja funkcije jetre. Ako takve naslage postoje samo na jednoj strani jezika, riječ je o problemima živčanog sistema.

Bore oko nosa i usta
S godinama su bore na licu sasvim normalna pojava, međutim ako istovremeno osjećate bol u želucu, kronična oboljenja tog organa su neizbježna.

Ispucali kapilari na licu
Ukoliko primjećujete crvene kapilare na licu, naročito na predjelu nosa, imate povišeni krvni tlak i skloni ste oboljenju dišnih organa. Kapilare plavo-ljubičaste boje upozoravaju vas na slabo srce.

Vezane vijesti

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

Određeno vrijeme dana utječe na imunitet i moglo bi biti važan faktor kod rizika za dobivanja infekcije, tvrde američki znanstvenici, izvještava BBC.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika