05.10.2009. / 16:07

Autor: Kristina Gaćarić

Izložba fotografija Ive Pukanića u muzeju Mimara 27. listopada

Izložba fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam" bit će otvorena 27. listopada, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Milan Bešlić, Sina Karli, Igor Šoban i Siniša HančićMilan Bešlić, Sina Karli, Igor Šoban i Siniša HančićDanas je u muzeju Mimara najavljeno otvorenje izložbe fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam". Izložba će biti otvorena 27. listopada u čast tragično preminulom osnivaču NCL Media Grupe, Ivi Pukaniću.

Ivo Pukanić karijeru je počeo kao fotograf i unatoč kasnijem jasnom opredjeljenju za novinarski posao nikad ga nije napustila fascinacija fotografijom. Na najavljenoj izložbi javnost će imati priliku upoznati se s iznimnim fotografskim opusom Ive Pukanića. Osim fotografija socijalne i kulturne tematike, bit će prikazani i portreti osoba iz javnog života - političara, gospodarstvenika, sportaša, pjevača i glumaca.

Profesionalni fotografi Krasnodar Peršun i Igor Šoban iz NCL Media Grupe te direktor foto agencije Pixsell Siniša Hančić, među nekoliko tisuća fotografija koliko ih je snimio Ivo Pukanić, za izložbu su odabrali 70 koje prema njihovom sudu imaju najveću umjetničku i fotografsku vrijednost. Izložbu je postavio ugledni likovni kritičar Milan Bešlić.

Sina Karli, glavna urednica Nacionala objasnila je da se NCL Media Grupa ovom izložbom želi dostojanstveno prisjetiti Ive Pukanića koji je svojim radom obilježio Nacional, a dobrim dijelom i hrvatsko novinarstvo. "Ivo Pukanić fotografijom se počeo baviti u sedmom razredu osnovne škole i unatoč kasnijem bavljenju novinarstvom nikada nije odustao od fotografije. Na mnogim svečanim događanjima na kojima fotografi nisu bili dobro došli, znao je izvaditi idiot iz džepa i tako imati fotografiju koju nitko drugi nema", rekla je Sina Karli.

Izložba ima i humanitarni karakter - fotografije će se moći naručiti putem portala Nacional.hr, a prikupljeni novac bit će namijenjen stipendiji koju će NCL Media Grupa u ožujku 2010. godine raspisati za najboljeg mladog fotografa do 26 godina. Pobjedniku foto natječaja, osim jednokratne stipendije čiji će iznos ovisiti o prikupljenim sredstvima prodanih fotografija, omogućit će se i tromjesečno usavršavanje i stručna praksa u fotografskom odjelu NCL Media Grupe. Projekt će se realizirati svakih pet godina.

Nakon Zagreba, izložba "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam" tijekom slijedećih pet godina održat će se i u drugim hrvatskim gradovima.

Izložba će biti otvorena do 8. studenog i održat će se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

Ivo Pukanić rođen je 21. siječnja 1961. godine, u gimnaziji se intenzivno bavio fotografijom zbog čega se odlučio za karijeru novinara i fotoreportera. Nakon završenog studija Političkih znanosti 1983. godine zaposlio se u novinskoj kući "Vjesnik" u kojoj je kao fotoreporter počeo surađivati u tjedniku "Studio" i dvotjedniku "Start". Na početku karijere glavna tema njegovih fotografskih radova bile su ličnosti iz svijeta sporta, estrade, pjevačke zvijezde i lijepe djevojke. U tjednik "Globus", prešao je 1992. godine kada je započeo i novinarsku karijeru te postao urednik jednog dijela lista. Godine 1995. s grupom novinara nezadovoljnih stanjem u "Globusu" osnovao je tjednik "Nacional". Kao urednik Nacionala hrabro je objavljivao brojne članke vrlo osjetljivog sadržaja, razotkrivajući afere i ukazujući na političke i ekonomske trendove. Dva puta je dobio nagradu Novinar godine koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo. Novinarska hrabrost i beskompromisnost na koncu ga je stajala života - ubijen je zajedno s kolegom Nikom Franjićem u bombaškom atentatu 23. listopada 2008. godine u centru Zagreba.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika