05.10.2009. / 19:03

Autor: Hina

Odgovor Mesiću: 'Branili smo načela, a ne Thompsonove stavove'

Predsjednik Mesić tijekom vikenda je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je, prema pisanju medija, oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom veleposlaniku, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju

Svrha diplomatske note, koju je Hrvatska uputila Švicarskoj zbog zabrane ulaska pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u tu zemlju, zaštita je i štićenje prava hrvatskog državljanina u inozemstvu, a ne obrana Perkovićevih političkih stavova, stoji u pismu ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Mesić tijekom vikenda je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je, prema pisanju medija, oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom veleposlaniku, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju.

"Svrha odgovora Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj bilo je štićenje prava i interesa hrvatskog državljanina u inozemstvu, sukladno hrvatskim propisima i međunarodnim konvencijama, a ne obrana političkih stavova i svjetonazora koji se pripisuju Marku Perkoviću, a od kojih bi se i sam trebao jasno ograditi", stoji u Jandrokovićevu pismu Mesiću.

Šef hrvatske diplomacije dodaje da MVPEI nije prosvjedovao niti branio Perkovićeve političke stavove i svjetonazor, nego je reagirao na obrazloženje odluke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku, a time i u zemlje Schengenskoga režima.

MVPEI je u noti kao neosnovane ocijenio razloge kojima su švicarska nadležna tijela obrazložila svoju odluku - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

Jandroković ističe da je dužan reagirati i ukazati na neosnovanost tih razloga zbog kojih Perković, piše Jandroković, nikada nije bio kazneno gonjen ni osuđivan u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Za ministra je posebno neprihvatljivo obrazloženje švicarskih vlasti da je Thompson postao poznat "za vrijeme i poslije građanskoga rata". "Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se MVPEI slaže s takvim stavom", stoji u pismu ministra Jandrokovića predsjedniku Mesiću.

Iz Ureda predsjednika Republike u nedjelju je potvrđeno da je Stjepan Mesić poslao pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u povodu diplomatske note koju je Ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uložilo Švicarskoj nakon zabrane ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju, no njegov sadržaj nije službeno potvrđen.

Prema pisanju medija, Mesić bio zgrožen tim činom te u svom pismu upozorio "da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što prosvjedovati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste", te dodaje da notom "Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom".

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
23/9/09

nikopol, 05.10.09. 19:25

Stipe aj ca.


registracija
8/7/09

bankar, 05.10.09. 19:45

ma marš govno jedno


registracija
8/7/09

bankar, 05.10.09. 23:05

načelno tebe treba stpati u zatvor jandrokoviću


registracija
27/7/09

columbo, 05.10.09. 23:49

Vi ste Jandrokovicu, zbog neznanja ili nesposobnosti nanijeli nesagledive posljedice Hrvatskoj i mislim da bi trebali imati dovoljno morala da poslije ovog gafa podnesete ostavku!


registracija
8/8/09

tovar62, 06.10.09. 09:01

a ti Stipe kad si piva Ustaske nista,pa naravno Udbaska posla,,,dolazi ti kraj,,,i drzi se one Bozije"bokovi neka ti budu opasani,a svjetiljke upaljene nezna se ni dana ni casa,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika